Skriver seg inn med gullsko 
Christine Calvert har vært opptatt av språk og formidling hele livet. På Galleria skal hun lære tilhørerne å skrive så det selger. 

Skriver seg inn med gullsko 

2024-01-08
Gjør klart for et fyrverkeri av et foredrag om skrivekunst. Ikke med gullskrift, men med gullsko. 

Christine Calvert kommer til Galleria for å gi tilhørerne et skrivekurs de kommer til å huske. "Skriv så det selger", heter foredraget tekstdoktoren skal fremføre. 

Og det iført gullsko! 

– Det hele begynte da jeg kom over noen gullsko på et kjøpesenter. De var innmari dyre, men var satt ned til 1.000 kroner. Det ble til at jeg kjøpte dem og bestemte meg etter hvert for å bruke dem på scenen når jeg holder foredrag. Faktisk gir det meg en boost å ha dem på. De gangene jeg ikke har dem på, får jeg ofte spørsmål om hvorfor de ikke er med. Men til Rana er de i bagasjen, lover en munter Calvert. 

Gullskoene blir med i baggasjen når Christine Calvert kommer til Rana for å holde foredrag.
Gullskoene blir med i baggasjen når Christine Calvert kommer til Rana for å holde foredrag.


Hun er Norges eneste tekstdoktor med mer enn 35 års erfaring med skriving og innholdsutvikling. Hun har også gitt ut tre bøker, den første da hun bare var 10 år og ennå bodde i USA. Da familien året etter flyttet til Norge måtte hun lære seg et nytt språk. Men det tok ikke mer enn et par år før hun snakket nesten flytende norsk og kunne slå i bordet med toppkarakterer på skolen. 

– Det jeg opplevde den gangen, er noe jeg har tatt med meg videre når jeg holder kurs. Det er ikke en selvfølge at det er lett å skrive. Noen har skrivesperre, andre har dysleksi. Alle skal møtes med oppmerksomhet og respekt, påpeker hun. 

 

– Alle kan bli bedre 

 

I dag er hun i hovedsak kursutvikler og foredragsholder og med det hun kaller et stort lærerhjerte og masse kjærlighet til god tekst. 

Men hun mener alle kan bli bedre til å skrive. 

– Å skrive godt handler om å være bevisst på språk og innhold, og ha oversikt over hvilke verktøy og teknikker som fungerer. Det er det jeg formidler, påpeker hun. 

– Hva er det tilhørerne på Galleria skal få oppleve og lære? 

– Det er ikke helt planlagt ennå, men målet er at de som sitter i salen skal bli flinkere til å skrive ved å bruke enkle verktøy og tenke smart. Du må lage et system slik at det blir lettere for folk å begynne å skrive. Jeg skal også banke inn litt om kunstig intelligens slik at folk lærer seg å forstå håndverket. I det store handler det om å gi folk tips de får med seg fra dag én, sier hun. 

 

Nye tanker 

 

Hun legger til at det viktigste for henne er at tilhørerne sitter igjen med masse inspirasjon, nye tanker og konkrete verktøy slik at den enkelte bedrift tjener på at medarbeiderne skriver ulike tekster selv, istedenfor å leie inn andre. 

– En ting er at du sparer tid og penger, i tillegg får alle eierskap til hva slags tekst som kommuniserer, forklarer hun. 

– Men det er jo mange ulike plattformer å spre budskapet på i dag. Det skal vel passe mange ulike grupper, for ikke å si både unge og eldre. Er ikke det en utfordring? 

– Absolutt. Du må vite hvem du skriver for. Du skal påvirke og mot grupper med ulik kompetanse. Du må sette deg inn i andres perspektiv, fremholder hun. 

 

Stor stas 

 

Hun gleder seg stort over å  komme til Rana. Så vidt hun husker har hun bare vært her en gang før - på et HR-kurs i 2012. 

– Jeg synes det er SÅ stor stas å reise til Mo og bli kjent med næringslivet lokalt. Og at ikke alt handler om det som skjer i Oslo. 

I tillegg til foredraget er hun juryleder og er med på å bestemme hvem som skal vinne priser på Galleria. 

– Det blir gøy å se hvor mye action og energi det er i regionen. Jeg håper allerede jeg blir invitert tilbake en annen gang, sier Christine Calvert, som også har bakgrunn som bluesmusiker. 

– Jeg har spilt bass og sunget i bluesband i mange år. Bassen la jeg bort da jeg fikk ødelagt en skulder. Vi får se om jeg slår til med et kulturelt innslag også, humrer hun i telefonen fra hovedstaden. 

 

 

 

 

Mono
facebook

Siste nytt