Robert Borge

Daglig leder Robert Borge i ExploRana. Foto: Mye i media

Han vil at flere skal bli kjent med Rana

2023-01-03
Tjuvtrappa er et populært turmål for mange ranværinger og tilreisende. Men vet du bakgrunnen for navnet på stedet?

Nettopp slik lokalkunnskap er det ExploRana ønsker å bidra til. Gjennom å tilby en kombinasjon av turopplevelse og lokal historie, har de som mål at flere skal øke kunnskapen sin om Rana.  

 

– Turene passer for både fastboende, besøkende og innflyttere. Ta for eksempel nyansatte i bedrifter - vi tar de gjerne på byvandring eller topptur, og forteller dem om området. Det sier daglig leder Robert Borge i ExploRana. 

 

Ei skjebnesvanger rypejakt 

 

Han er selv innflytter hit.  

 

– Jeg kom hit i 1998 for å gå på rypejakt med en kompis som opprinnelig er fra Rana. Jeg pleier å si at jeg traff opptil flere ryper på den turen, ler han. 

 

Det ble flytting til Rana og etter hvert jobb i Helgeland reiseliv. Det var her ideen til ExploRana oppstod. 

 

– Jeg har alltid vært over middels interessert i lokalhistorie. Uansett hvor jeg har bodd i landet, har jeg tilegnet meg kunnskap om stedets historie, forteller Borge.  

 

Opprinnelig kommer han fra Kongsberg. Kunnskap om Rana har han tilegnet seg gjennom historiebøker, bygdebøker og gjennom å snakke med mennesker som har kunnskap om et aktuelt sted. I dag tar han folk med på alt fra Byvandring til Svartisen, og alltid med «noe attåt,» i form av formidling av lokal historie som er aktuell på turen.  

 

Starter med 1400-tallet 

– Under Byvandringen forteller vi for eksempel fra tilflyttingen til Rana startet allerede på 1400-tallet, frem til dagens dato. Vi tar også med at vi er midt i et samisk kjerneområde, forteller Borge. 

 

ExploRana kan tilby guiding på norsk, engelsk, tysk og fransk. I tillegg til Borge, er det i hovedsak sønnen hans som jobber i firmaet og som også er guide.  

 

– Jeg tror vi kan bidra til at folk som flytter hit nå i forbindelse med jobb blir bedre kjent med Rana, forteller Borge. De har allerede hatt noen nylig tilflyttere med seg på for eksempel Byvandringen mellom sentrum og Moholmen. 

 

Å bli medlem i Ranaregionen næringsforening, forteller Borge at han har tenkt på fra han startet opp i 2019. 

 

– Så kom nedstengingen av landet omtrent rett etter vårt første arrangement. Men nå fikk jeg endelig meldt oss inn og det var det på tide. Vi ønsker å være medlem i Ranaregionen næringsforening for å vise en støtte til hele næringslivet, for å stå sammen og for å delta på relevante aktiviteter som foreningen har. 

 

Det var en gang... 

Tilbake til Tjuvtrappa. Historien bak navnet inneholder blant annet en gård, ei ku og et tyveri. Vil du ha den hele og fulle historien, står guidene i ExploRana klare til å ta deg med på tur. 

Medlemsprofiler
facebook

Siste nytt