Spennende prosjekter i Hemnes

2015-11-27
Hemnes Mekaniske Verksted vil i gang med landbasert oppdrett av laks.

Christine lite


Kommunens nyvalgte ordfører, Christine Trones, startet næringstreffet på Hemnes med budsjettet for 2016 på 349 millioner kroner, hvorav 211.000 kroner er satt av til næringsutvikling.



Ordføreren presiserte at dersom det trengs mer, så kan det gjøres ei budsjettregulering. Som straks ble parert med at det burde settes av mer penger i starten av året, for å være proaktiv. I tillegg er 1,5 millioner, fra et fond på fem millioner, øremerket utvikling av industrien på Bjerka. Landbruksnæringen er viktig med større og mer robuste enheter. Og med Rabothytta er Hemnes både plassert på helgelandskartet og verdenskartet. Dersom alle besøkende blir en dag lengre i kommunen, så vil det bety mye. Etableringen av Okstindan Natur- og kulturpark kan kanskje legge til rette for det.

Med sin sentrale plassering er Hemnes en attraktiv bo-kommune, i følge ordføreren. Hun ble imidlertid utfordret på tomtemulighetene. En tilbakevendende problemstilling er for få boligtomter der hvor folk vil bo, mente Birgitte Skjefstad. I følge Trones en alvorlig tilbakemelding som skal følges opp.

Nystartet arkitektkontor


robin tanken ark

Tanken arkitektur er etablert av sivilarkitekt Robin Söderkvist og lysdesigner Kristian Drage. Foreløpig opererer de i småskalasegmentet, med planarbeid, interiør, møbel- og lysdesign. De samarbeider med Stokkan Lys, Design i Nord og Hemnes sømservice, og med arkitetkbyrået Kibsgaard-Petersen i Ålesund for å kunne bistå med større prosjekter og omreguleringssaker. Samarbeid står i det hele tatt sentralt i mye av det Tanken arkitektur gjør. Söderkvist brenner for lokalsamfunnet og ser blant annet for seg at Hemnesberget trenger et levende torg. Spørsmål i den anledning var hvordan den flotte sjøsiden kan inkluderes med torget, og hvordan sikre biltrafikken og parkeringsplasser lett tilgjengelig.

Landbasert produksjon av fisk


Morten Bjørkan startet Hemnes Mekaniske Verksted i 1981 og videreførte dermed mer enn 70 års historie med båtleveranser. Staben er i dag på 10 fast ansatte, en er permittert. Det er en litt stille periode, men Bjørkan sitter ikke i ro av den grunn. En rekke spennende prosjekter er under utvikling, både kjettingbeskyttelse og flåte til å rense lakselus. Men det mest innovative er nok det nyetablerte Gaia Salmon AS. Bjørkan har planene klare for et treetasjers "laksehotell".

gaia salamon

Bjørkan poengterte at et landbasert oppdrettsanlegg ikke vil bli et substitutt for sjøbasert oppdrett, men et tillegg. Ved å samarbeide kan en dra nytte av allerede etablerte erfaringer, eks smoltproduksjon. Bjørkan ser for seg en årlig produksjon for eget anlegg vil bestå av 1200 tonn laks og investeringskostnadene er påregnet til 42 millioner kroner.

Morten Bjørkan og Inkubator Helgeland var i et positivt møte med Nordland fylkeskommune vedrørende konsesjon daget etter lunsjtreffet. En av utfordringen i Norge er at det har vært få støtteordninger for slik form for oppdrett, i motsetning til blant annet Polen og Canada.  Et viktig steg er imidlertid tatt gjennom havbruksmeldinga i mars 2015: «Regjeringen vil åpne for å tildele tillatelser til landbasert oppdrett av laks, ørret og regnbueørret løpende og uten at det tas vederlag.

Presentasjon av Hemnes Mekaniske Verksted.

Byregionprogrammet


Hemnes kommune er sammen med Rana, Nesna og Lurøy med i byregionprogrammet. Et prosjekt initiert av Kommunal- og Moderniseringsdepartementet som skal øke kunnskapen om samspillet mellom by og omland for å styrke den regionale vekstkraften. Håkon Økland i Hemnes kommune presenterte prosjektet og fikk støtte for å gå videre i fase 2 med næringsutvikling som overordnet mål.
Det skal ikke bare være trivelig å bo her. Det må handle om næringsutvikling.

Tord Johansen, AP

Presentasjon av Byregionprogrammet (kortversjon).


Drivkraft for utvikling


Okstindan Natur- og kulturpark skal utvikle næringslivet og hele kommunen, forteller Svein Erik Hjerpbakk, leder for styringsgruppa. Parkutvikling er en ny måte å jobbe på, men målet er klart; de vil forene stedsutvikling, kulturutvikling, næringsutvikling, omdømme- og merkevarebygging inn i en felles begrepsverden. Selv om de ikke er tatt opp i Norske Parker ennå, men er kandidat, så vil de ha med flest mulig tidlig i prosessen. Det kan gi næringslivet en sterkere stemme i utviklingen av kommunen og skape økt bolyst, sier en engasjert Hjerpbakk.

natur mindre

Marit Valla i Hemnes kommune viste til at de allerede har fått utrettet en god del. Det flotte bilde over er hentet fra den nye bildebasen på 2000 bilder. De har gjennomført seminar, utarbeidet brosjyre rettet mot det franske markedet og blitt omtalt i Lonely Planet for å nevne noe. Og det er trolig mulighet for økte tilskudd, bl.a. interregmidler, i følge Valla.

Presentasjonen av Okstindan Natur- og kulturpark.

 
facebook

Siste nytt