Smart City Mo i Rana

2016-12-20
Kan bidra til bedre miljø og livskvalitet for alle innbyggere.

green-arctic-city


Kan Mo i Rana bli Smart City?


EUs forskningsprogram Horisont 2020 har en innretning mot smarte og bærekraftige byer, såkalte Smart Cities, med potensiale for kompetanseoverføring og finansieringsmuligheter. Det vil Mo i Rana bli en del av.






Publisert 20.12.2016 og omtalt i Mono 5, 2016




Næringsliv, kommune og forskningsinstitusjoner deltok da Ranaregionen Næringsforening og Rana Utviklingsselskap inviterte til utvidet næringslivslunsj om Smart City.Prosjektet vil bidra til å posisjonere Mo i Rana som en grønn industriby med interessante arbeidsplasser og godt bymiljø.

Både byen og industrien har en visjon om en grønn industripark i verdensklasse. Rana kommune har offensive planer for reduksjon av energibruk og utslipp av klimagasser. I strategisk næringsplan har Rana kommune vedtatt en ambisjon om å være motor for vekst og utvikling i regionen samt tiltrekke seg flere innbyggere. Nå ønsker partene et samarbeid for å vurdere om Smart City kan være et verktøy for å oppnå visjonen innen byutvikling.

EU-nettverk


Dekan ved NTNU, Annemie Wyckmans, gir råd og veiledning i forbindelse med Smart City-søknader og forklarer blant annet viktigheten av gode nettverk, blant annet med Forskningsrådet som har erfaring med europeiske prosesser for å få i gang utlysninger og derfor følger med på evalueringer av tidligere søknader.
Ikke vent med søknaden. terskelen for å kunne motta finansiering kommer til å øke drastisk.

Annemie Wyckmans, dekan ved NTNU



EU-kommisjonen ønsker samarbeid med andre når det kommer til naturbaserte løsninger, og har allerede gode samarbeidsrelasjoner til Brasil og Kina hvor mange parter ønsker å inngå samarbeid med nordiske byer. EU-nettverk for Smart Cities skal gjøre det enklere å knytte de riktige kontaktene.

Initiativet til Smart City ble tatt av seniorforsker ved Nordlandsforskning, Maiken Bjørkan. Hennes kollega, forsker og EU-ambassadør Ragnhild Johnson som er aktiv i H2020-programmet, har tatt ideen videre.  Smart City havner ofte i den teknologiske utviklings-tankegangen. Men, skal man få i gang denne prosessen er vi avhengig av smart teknologi, smarte innbyggere og smart ledelse. Koblingen Rana kommune har til næringsliv og industriparken går godt overens med tankegangen til Smart City. Hvordan kan vi legge til rette for og utvikle innovative løsninger til Smart City, sier Johnson og retter fokus på innovasjon i forhold til dialoger, prosesser og samfunnsutvikling. Smart ledelse er et viktig punkt for å kunne bli en Smart City. Nordlandsforskning og andre forskningsinstanser kan bidra til lokal kontekstforståelse, fokus på samfunnsdimensjonen, erfaring med regional utvikling, smart spesialisering og innovasjon i offentlig sektor, det grønne skiftet og innovasjon i velferd.

Viktige bidragsytere


Seniorrådgiver i Rana Utviklingsselskap, Ole Petter Rundhaug, informerer om kommunestyrets føringer for samfunns- og byutvikling som baserer seg på sentralt planverk samt føringer fra Nordland fylkeskommune om faglige råd for byutvikling.
Smart City-prosjekt vil kunne bidra positivt til realiseringen av Rana kommunestyres vedtatte mål og strategier for by- og samfunnsutvikling. Nordland fylkeskommune forventes å bli en god støttespiller i dette arbeidet.

Ole Petter Rundhaug, seniorrådgiver i Rana Utviklingsselskap



Marianne Bahr Simonsen ved NHO Nordland informerte om Smart City Bodø og hva vi kan lære av arbeidet som er gjort der. Inger Blikra, leder ved Plankontoret i Rana kommune informerte om dagens planer og mulighetene man ser fremover, og miljøvernsjef i Rana kommune, Hilde Sofie Hansen, har sett på hvordan Smart City kan bidra til å løse lokale miljøutfordringer.

Ønsker en attraktiv by


Mo Industripark AS er opptatt av at Mo i Rana skal bli en Smart City fordi vi ønsker en attraktiv by som lokker til seg folk med høy kompetanse for å styrke industri og næringsliv, sier administrerende direktør Arve Ulriksen.

Markedsføringseffekten vil også være gull verdt, mener Ulriksen. Ikke bare for å synliggjøre oss for utviklingsaktører i Europa, men også for å styrke turistnæringa. Vi må få fart på utviklinga. Få mer vekst i industri, befolkning, byen, investeringer og næringsliv. For å gjøre dette trenger vi et slik samarbeidsprosjekt. For Mo Industripark AS vil Smart City støtte opp om det arbeidet de jobber med i Mip Bærekraft som skal bidra til en renere industri.
– For å redusere CO2-utslippene til null innen 2050 trenger vi kraftige virkemidler. Industri og by går hånd i hånd, sier Ulriksen og legger til.
– Smart City omhandler smart infrastruktur, smart underholdning, smart miljø, smart helse, smarte sikkerhetsløsninger og smart industri.

Smart City skal bidra til:
Sunnere og grønnere europeiske byer innen 2020


Bedre livskvalitet for alle innbyggere.
Mer kulturelt mangfold.
Redusert kriminalitet, reduserte sikkerhetskostnader.
Bedre grønninfrastruktur og biodiversitet.
Bedre luft- og vannkvalitet.
Bedre helse og velvære, lavere helsekostnader.
Bedre mobilitet og tilgjengelighet
Muligheter for urbant landbruk.
Bedre sosialt samhold.

[caption id="attachment_6518" align="alignnone" width="782"]smart-city_dsc_3567 God deltakelse på næringslivslunsj da Smart City var tema. Fv. Ordfører Geir Waage, Marianne Bahr Simonsen ved NHO Nordland, Ole Petter Rundhaug ved Rana Utviklingsselskap, Inger Blikra ved plankontoret i Rana kommune, administrerende direktør ved Mo Industripark Arve Ulriksen, miljøvernsjef i Rana kommune Hilde Sofie Hansen og dekan ved NTNU Annemie Wyckmans.[/caption]
facebook

Siste nytt