Rana på 166.plass i Kommune-NM

2017-08-14
Kåringen rangerer norske kommuner etter attraktivitet og vekstkraft.



Kommune-NM rangerer norske kommuner etter attraktivitet og vekstkraft. I år havnet Rana på 166. plass av 428. Mens Lurøy kom på 272. plass. Træna (402. plass), Rødøy (396. plass), Nesna (388. plass) og Hemnes (340. plass).






Publisert 14.08.2017




Statistisk sentralbyrås framskrivninger tyder på at mer enn en fjerdedel av kommunene i landet vil oppleve fall i befolkningen de kommende årene. Dette setter press på kommuneøkonomi og statlige overføringer. Kanskje på tide med færre og mer slagkraftige kommuner?

Lurer du på hva gjennomsnittslønnen er i din kommune eller hvor mange uføre som bor her?  Sjekk tallene for din kommune. 

Store kommuner vinner



De fem kommunene i Norge med mer en 100.000 innbyggere er alle på topp 20-lista i Kommune-NM, mens fellesnevneren for de 20 dårligst plasserte kommunene, syv av dem i Nordland, har under 3.000 innbyggere. Kommunene Sola, Bærum og Oslo troner øverst, mens Kvæfjord, Engerdal og Loppa havner på bunn. Store og slagkraftige kommuner der næringslivet vil satse gjør det best i kåringen.


Byer og urbane områder gir muligheter til større grad av spesialisering innen flere funksjoner og bredere grunnlag for læring, flere samarbeidspartnere og tilgang på kvalifiserte personer innen ulike fagfelt. Trenden er at høyt utdannede personer etablerer seg i urbane områder, fordi det er lettere å finne arbeid hvor de får brukt sine kvalifikasjoner og utviklet dem videre.

Samtidig har vi flere distriktsnæringer i stor vekst; sjømat, lokalmat og ikke minst turisme. Veksten gir muligheter til mange lokalsamfunn og spredtbygde områder. Men det krever gode rammebetingelser og samferdselsløsninger. Vi trenger båter, veier, tuneller og gode flytilbud. Det vil påvirke plasseringen i Kommune-NM framover.






Oppsummering for Rana


Kompetanse


Rana gjør det bra på komptanse i Kommune-NM med en 65. plass av 428 kommuner. Mye skyldes høy andel sysselsatte med bestått fagprøve (16,6 %) og teknisk/naturvitenskapelig utdanning opp til 4 år (3,5 %). Andelen med minst fire års høyere utdanning utgjør 5%.

Arbeidsmarked


Rana ligger på bunn på 364. plass for indikatorene som gjelder arbeidsmarkedet med en sysselsettingsandel på 75,4%, arbeidsmarkedsintegrasjon 16,6%, sykefraværet 6,6%, uføreandelen 7,8 %, mens ledighetsandelen er lav på 2,1%.

Demografi


Også når det gjelder den demografisek utviklingen ligger Rana under middels. Befolkningsveksten de tre siste årene har vært på 0,2 %, netto innflytting - 0,4 % og unge i forhold til eldre i arbeidsstyrken er på 92,8%.

Kommuneøkonomi og næringsliv


På kriteriene for kommuneøkononomi rangeres Rana på 108. plass, mens næringsliv og privatøknomi rangeres på 157. plass. Andelen privat sysselsetting er høy i Rana med 63,4 % (Vefsn 62 %, Bodø 57,8 %). Når det gjelder kommunens kjøp av private tjenester i forhold til driftsutgiftene ligger Rana på 7% (Bodø 10,5%).

287. plass i kommunebarometeret






Kommunebarometeret i regi av Kommunal Rapport kommer fram til en annen rangering av Kommune-Norge med Dovre på topp og Rana på en 287. plass. I denne målingen er Rana inne på Topp 100-lista innen økonomi, enhetskostnader, miljø og ressurser, men har sine svakeste plasseringer innen pleie og omsorg (368. plass) og grunnskole (337. plass).

facebook

Siste nytt