
Transportplan Nordland: hva mener næringsforeningen?
Rana og omegn er et viktig transport- og logistikk-knutepunkt i Nordland. Fra havbruket ut på kysten til det industrielle økosystemet i og rundt Mo Industripark: Helgeland og Ranaregionen er en vekstmotor for Nordland. Økt nordisk forsvarssamarbeid og geopolitisk usikkerhet gjør også at øst-vest korridoren mellom Mo i Rana og Wasa vil få økt betydning i årene som kommer. Den nye flyplassen som åpner i 2027 på Helgeland vil gi en etterlengtet vekstimpuls for reiselivet. For at disse utviklings- og vekstimpulsene skal kunne si så stor effekt som mulig, og for å sikre næringslivets konkurransekraft i fremtiden, er det kritisk at samferdsels- og transporttilbudet bygger opp under næringslivets behov.
Nedenfor er de viktigste innspillene fra RNF til Transportplan Nordland. Innspillene er ikke i prioritert rekkefølge. I tillegg til punktene nedenfor, så stiller Ranaregionen Næringsforening seg bak Polarsirkelrådet sine innspill til Transportplan Nordland.
Fv810 og Bustneslia
Vinterstengninger og trafikkfarlige forhold i Bustneslia har hatt negative konsekvenser, og påført næringslivet og samfunnet betydelige kostnader. For næringslivet og transportbransjen er den primære bekymringen for liv og helse, og frykt for hendelser. Å sikre en varig og trafikksikker løsning for Fv810 er samtidig et viktig næringspolitisk spørsmål og nødvendig for å nå Fylkeskommunens «kyst-til-marked»-strategi.
Det er positivt at det er satt i gang utbedringer på strekningen. Næringsforeningen håper at bedring av kurvaturer kombinert med forsterket vintervedlikehold vil få ønsket effekt på trafikksikkerhet og økt verdiskaping. Når utbedringen er ferdigstilt blir det å undersøke i hvor stor grad de iverksatte tiltakene er tilstrekkelige for å nå målet om at sterkt forbedret fremkommelighet og trafikksikkerhet. Det er også viktig for næringslivet å få sikkerhet om at forsterket vintervedlikehold vil fortsette så lenge det er behov for det.
- Transportplan Nordland må prioritere en langsiktig, varig og trafikksikker løsning for Bustneslia.
Næringskorridor Lovund – Mo i Rana
I Transportplan Nordland må det tilrettelegges for økt transportbehov mellom Lovund og Mo i Rana både til land og til havs.
Nova Sea AS står alene for rundt en fjerdedel av den samlede vogntogtrafikken på strekningen Stokkvågen-Mo i Rana. Det nye slakteriet og den planlagte produksjonsutvidelsen vil gjøre det nødvendig å øke kapasiteten i fergesambandet og prioritere en direkterute mellom Stokkvågen og Lovund og utbedre flere tunneler.
Transporttilbudet ute på kysten må gjøre det mulig å jobbe og leve ute på øyene hele året igjennom. For å kunne sikre verdiskaping, trafikksikkerhet og flere arbeidsplasser, må verdiskapingseffekter vektes høyt nok i planlegging av fergesamband og hurtigbåttilbud. Videre vil flere direkteruter Stokkvågen-Lovund og Stokkvågen gi forbedret utnyttelse, mindre trengsel, økt trafikksikkerhet, mer næringsutvikling, økte skatteinntekter og flere arbeidsplasser.
Silatunnelen, Fornestunellen og Sjonatunellen har høydebegrensninger som er betraktelig mye lavere enn kravet på 4,6 meter til fri høyde for tuneller. Vogntogene kan ikke bruke veibanens fulle bredde, og må plassere seg midt i vegbanen. Det oppstår daglig farlige situasjoner, og det har skjedd ulykker tidligere. Forventet økt trafikk fra både sjømat og reiseliv vil øke risikoen for ulykker på strekningen.
- Heving av fri høyde i Silatunnelen, Fornestunellen og Sjonatunellen tilsvarende gjeldende nasjonale krav eller til 4.40 meter bør prioriteres i første del av planperioden.
- Verdiskaping bør vektes tyngre som kriterium ved prioritering og planlegging av fergesambandet og hurtigbåttilbudet.
- Det bør etableres flere direkteruter mellom Stokkvågen-Lovund og det må planlegges for økt kapasitet i sambandet for neste anbudsrunde.
Mo i Rana som regionsenter og kollektivknutepunkt
Mo i Rana er et regionsenter på Helgeland og et naturlig knutepunkt for logistikk og reisende både nord-sør og østover mot Sverige og Finland. En styrking av kollektivtilbudet vil være viktig for eksisterende næringsliv og befolkning, og støtte opp om reiselivssatsingen. I tillegg vil en styrket transportforbindelse mellom Vefsn og Rana være viktig for å videreutvikle Helgeland som en arbeidsmarkedsregion. En viktig brikke i å lykkes med styrking av kollektivtilbudet er å sikre mer sømløse overganger mellom buss, hurtigbåt, ferge tog og fly.
- Transportplan Nordland bør derfor inkludere konkrete tiltak som samordner og styrker kollektivtilbudet på tvers av kommunegrensene, både for hverdagsreiser, næringsliv og reiseliv.
Utvikling av E12-korridoren for samfunnsutvikling og Norden i NATO
Med den økte uroen i verden og Norden samlet i NATO, vil E12-korridoren få økt betydning for militær beredskap og industriutvikling. E12 er den korteste veien fra en isfri atlanterhavshavn både til Nord-Sveriges største by Umeå, og via ferje til Vasa og det sentrale Finland. Det er et økende regionalt samarbeid på tvers av tre land i aksen Rana/ Helgeland, Umeå og Vasa i Finland, inkludert store felles utviklingsprosjekter. På kort sikt er det viktigste tiltaket for å styrke denne viktige øst-vest-korridoren, investeringer i E12 på norsk og svensk side. Den finske regjeringen har igangsatt en utredning av fast forbindelse for E12 over Kvarken. Det er på høy tid å få vurdert en ny togforbindelse mellom norsk side og de to jernbanene som møtes i Storuman, Tvärrbanan og Innlandsbanan.
- NFK oppfordres til å støtte en statlig utredning av ny jernbane mellom Nordlandsbanen og Storuman, som sees i sammenheng med mulig bygging av fast forbindelse Umeå – Vasa.
Nordlandsbanen som grønn godskorridor og bedre regionalt togtilbud
Nordlandsbanen har over lengre tid opplevd underfinansiering. Hvis det tilrettelegges for det, gir Nordlandsbanen betydelige muligheter for økt grønn varetransport mellom nord, sør og EU. Godt samarbeid på tvers av kommunegrensene og med næringslivet har bidratt til å doble godsmengden på Nordlandsbanen fra to til fire daglige godstog i hver retning. Samtidig har dårlig regularitet på Nordlandsbanen det siste året gitt store tap for logistikkbransjen og næringslivet. Dårlig regularitet og etterslep på investeringer gjør det også krevende for logistikkaktører å videreutvikle satsinger på grønne transportløsninger.
- NFK oppfordres til å videreutvikle samarbeidet med regionråd, næringsliv og kommuner for å sikre økt vedlikehold, krysningsspor, sikkerhetstiltak, moderne materiell, utvikling av Helgelandspendelen, og elektrifisering av Nordlandsbanen.
Samferdsel