MBA og studenter

God stemning på speed-date hos MBA entreprenører. De var en av bedriftene som stilte opp på speed-dater med studentene. Foto: Mye i Media

 

Studenter + næringsliv = sant

2022-12-02
Glem Tinder og andre digitale verktøy for å matche to på leting. I Rana har god, gammeldags øyekontakt og samtaler over et bord fått «en ny vår». 

Jakten på kompetanse og jakten på jobb, har resultert i møteplassen Kompetansejakten i Rana. Det handler om å la arbeidsgivere og studenter i Rana bli bedre kjent med hverandre, slik at koblingen mellom studenter og næringsliv blir tettere. 

 

– Jeg fanget opp at flere studenter tror de må flytte bort fra Mo for å finne interessante og relevante jobber, forteller daglig leder Ingvild Skogvold i Ranaregionen næringsforening.  

 

Samtidig har næringslivet behov for kompetanse og for å bli mer synlig for fremtidig arbeidskraft. Dermed tok Skogvold initiativ til det som ble treffpunktet Kompetansjakten.  

 

– Dette er jo våre fremtidige arbeidstakere, så vi synes det er veldig nyttig å være her og treffe dem, forteller Ann Karin Krogli og Rolf Einar Jensen fra Sparebanken1 Helgeland. Som en fullskalabank trenger de ulik kompetanse, og søker likegodt folk med markedsbakgrunn og it-bakgrunn, som med økonomiutdanning.  

 

250 dater 

Kompetansejakten åpnet med at studiested Rana og Nesna presenterte sine studietilbud i et helt fullt auditorium av studenter og representanter fra bedrifter. Etterpå startet selve koblingen: Speed-dater mellom bedrifter og studenter – hver date på fem minutter. Det høres kanskje snaut ut, men legg til at 16 bedrifter deltok og det samme gjorde tilsvarende antall studentgrupper. Det betyr at over 250 «dates» ble gjennomført på Campus denne dagen. 

 

– Det har vært veldig fint å delta og vi har hatt mange fine samtaler. Dette bidrar til at vi oppretter en kobling tidlig og at vi får vist fram hva vi tilbyr. Så blir det viktig å følge opp fra begge parter i ettertid, sier Katrine Aasland og Robin Utland fra Adecco. 

 

Også de er relevante for mange studieretninger, da de rekrutterer ansatte til ulike bransjer. 

 

Et avgjørende møte 

Hos PWC sitt speed-datebord sitter det en ansatt som selv er et resultat av et lignende treffpunkt: 

 

– Jeg hadde nok ikke startet i PWC hvis det ikke var for en bedriftspresentasjon de holdt da jeg var student, forteller Linn Erlandsen Høgås. 

 

PWC har hatt flere presentasjoner på Campus Helgeland og senest i høst ansatt to med bachelor i økonomi herfra. Hos PWC har de også god erfaring med å knytte kontakter med studenter ved å invitere de på lunsj. 

 

– Halvparten av bedriftene som var her, kjente vi ikke til, sier studentene Endre Hansen, Anders Rafaelsen og Emmet Martin etter speed-datene.  

 

Mulig match 

De og er veldig glade for at de deltok. Hansen skriver bacheloroppgave ved studiet bygningsingeniør, mens Rafaelsen og Martin studerer henholdsvis bachelor i økonomi, digitalisering og forretningsutvikling, og bachelor i maskiningeniør. Ifølge de to sistnevnte fikk kompisen nærmest et jobbtilbud over bordet. 

 

– De ble veldig interesserte da de hørte at du snart var ferdig utdannet bygningsingeniør, sier de, og Hansen forteller videre at han og bedriften avtalte å holde kontakten. Det oppstod med andre ord en mulig match på denne daten. 

 

Etter dagen med Kompetansejakt var gjennomgangstonen fra både studenter og bedrifter, at dette bør bli en årlig seanse. 

Kompetanse
facebook

Siste nytt