industrial am
I bildet: f.v. Robert Myrvang (Testpartner), Rolf Skogvold (Momek Robotics), Bjørn Audun Risøy (Momek Robotics), Joakim Fagerbakk (Industrial AM), Thomas Borgen (Kunnskapsparken Helgeland), William Rise (Testpartner, Monica Paulsen (Kunnskapsparken Helgeland). Foto: Industrial AM
 

Framtiden innen produksjon: – Vi ønsker å ta ned all den ressursbruken vi har i verden

2024-05-08
Kunnskapsparken Helgeland, Momek Robotics og Testpartner har gått sammen om å opprette Industrial AM, et firma som spesialiserer seg på å 3D-printe deler i metall til industrien.
– Vi har stor tro på at 3D-print teknologien er framtiden for mye av de tingene vi produserer i dag.
Det sier Thomas Borgen. Til daglig jobber han i Kunnskapsparken Helgeland, men han er også forretningsutvikler i Industrial AM.

Skiller seg ut

Industrial AM ønsker å bidra til mer bærekraftig produksjon av produkter som industrien trenger. Dette skal skje gjennom redusert materialbruk, mer gjenbruk og mindre transport.
– Grunnen til at vi gjør dette er at vi ønsker å ta ned all den ressursbruken vi har i verden. Vi vet at det ikke er bærekraftig å produsere komponenter og transportere de langt. Og samtidig produsere det på en måte der mye av råmateriale går tapt i produksjonsprosessen, forklarer Borgen.
Ved å bruke 3D-printteknologi så bruker man bare så mye materiale som trengs, og så kan det leveres kortreist.
– Og samtidig kan du få det produsert når du trenger det, i stede for i tilfelle du trenger det.
Ifølge Borgen er det ikke mange bedrifter som gjør det samme som dem. I oppstarten vil de satse på lokale og nasjonale kunder, men på sikt er det naturlig for dem å ta steget internasjonalt.
– Vi kommer til å skille oss ut internasjonalt.

Nærhet til leverandører

Deres største fordel er at de har valgt å etablere seg i Mo Industripark. Der har de en nærhet til underleverandører, både innenfor varmebehandling, maskinering, testing og design.
– Kombinasjonen vi har med en printer som er noe av det beste du kan få tak i, samtidig som vi har en verdikjede med underleverandører med spisskompetanse så tett på oss, vil være unik. Det å ha en bærekraftig forsyningskjede med leverandører tett på blir bare viktigere og viktigere.
Til sommeren får Industrial AM levert 3D-printeren og da vil produksjonen starte opp, og 1. april i år startet Joakim Fagerbakk som Robotic Welding Operator i selskapet. Framtidsplanene er å vokse seg større.
– I løpet av 2025 er planen å ansette en person til. Og går det som vi tror det skal gå, vil vi fortsette å ansette og samtidig utvide produksjonskapasiteten etter hvert.

Samfunnsviktig

For Borgen var det naturlig at bedriften skulle melde seg inn i Ranaregionen Næringsforening.
– Det handler blant annet om å være solidariske i forhold til at næringsforeningene både i Rana og andre plasser gjør en viktig jobb med å samle aktører og framsnakke hverandre. Det kan kanskje være vanskelig å se de konkrete effektene på bunnlinjen i hver enkelt bedrift, men for et samfunn er det viktig med de møteplassene som næringsforeningen skaper. Og alle bedrifter blir bedre av at samfunnet rundt fungerer godt og samarbeider.
 
Medlemsprofiler
facebook

Siste nytt