kraft
Daglig leder Lise Eliassen, og resten av gjengen på Kraft, underviser cirka 450 elever i alderen tre til 92 år. I disse dager er jobber de med forberedelser til årets høydepunkt, nemlig den årlige elevforestillingen i mai. Foto: Mye i Media
 

En viktig aktør for barn og unge i Rana: – Vi skal ha plass til alle

2024-05-03
Kraft Dansestudio har siden 2015 gitt danseglade mennesker i Rana et variert og profesjonelt dansetilbud. Ni ansatte, hvor fire av disse er pedagoger/instruktører, og fem er assistenter, i tillegg til to faste innleide pedagoger som underviser faste ukentlige klasser, underviser rundt 450 elever i alderen tre til 92 år. 
–Dansestudioet har vokst og er i dag godt etablert i byen, sier daglig leder Lise Eliassen, som også er dansepedagog, styremedlem og medeier sammen med Majken Rustand Søegaard, Birgit Scherer og Therese Einmo Jürgensen.

Plass til alle

Kraft Dansestudio ser på seg selv som en viktig aktør for barn og unge i Rana, der de får utfolde seg kreativt, brukt kroppen og har et trygt sted og være med trygge og engasjerte voksne.  
 – Verdiene vi styrer etter er samhold, mestring og danseglede. Som en uuttalt verdi ligger det en viktig tanke om at vi skal ha plass til alle. Derfor jobber vi i alle grupper med inkludering som utgangspunkt.
I tillegg til et variert utvalg av sjangre for barn og ungdom har de mor- og barntrening for de aller minste, fire voksenparti for danseglade voksne, pensjonistdans, og creative dance for de med funksjonsnedsettelser. 
De holder til midt i sentrum av Mo i Rana, nærmere forklart i 2. etasje i Park 22-bygget.
– Her trives vi veldig godt med to fine dansesaler, oppvarmingsrom, gode ventesoner, garderobe, kjøkken og kontor.
I tillegg til deres daglige drift av studioet, så ønsker de å være en samfunnsaktør som rekker ut over veggene på Park 22.
Vi både arrangerer og deltar på prosjekter som inviterer inn de som ikke nødvendigvis finner veien til dansen så lett. Her kan vi nevne DKS (Den kulturelle skolesekken) med alle Ranas 6./ 7. klasser, samarbeid med Flere Farger og i fjor hadde vi et integreringsprosjekt i samarbeid med Nordland Teater med elever fra innføringsklassen ved Polarsirkelen videregående skole. Vi har også i to omganger samarbeidet med kommunen om dans på sykehjem, og vi har besøkt flere avdelinger på Ytteren, Gruben, Åga, Selfors og Mjølan. 
I tillegg til å spre danseglede gjennom at ulike grupper beveger seg sammen med dem, så beveger de mennesker med dansen sin på mange arenaer.
– Vi gjør helt eller delvis ideelle oppdrag i samarbeid med små, men viktige, aktører uten store budsjett.
Blant annet har de underholdt på Bibliotekets 8.mars de to siste årene. De har deltatt med dans på Humanetisk forbunds navnefest i flere år. Høsten 2023 deltok de på Mo i Ranas Soroptimistklubbs seminar om forebygging av vold mot kvinner og barn. De to siste årene har de underholdt når julegata åpnes i sentrum.
– Og hjertegod kulturfestival og VAKU er årets høydepunkt for den fine gjengen vår på creative dance, sier Eliassen.
Kraft Dansestudio gjør også kommersielle oppdrag som for eksempel julebordsshow for ulike bedrifter i Ranas næringsliv, sponsoroppdrag og underholdning på Gallaria.

Tilbake på føttene

Kraft Dansestudio gjør nå faktisk et comeback i næringsforeningen. De har tidligere vært medlemmer, men så kom pandemien.
– Det ble en tøff periode for oss, og vi måtte kutt ned på alle utgiftene vi hadde mulighet til. Men etter en beinhard periode klarte vi å komme oss på føttene igjen, forteller Eliassen.
Etter å ha klart å snu driften tilbake, ble det naturlig for dem å melde seg inn igjen.
Eliassen mener det er viktig å være medlem av mange grunner, og nevner inkludering, samhold, møtearenaer, det å bli kjent med andre aktører og kompetansepåfyll som noen av dem.
Nå er danserne godt i gang med vårsemesteret på Kraft, og det betyr også forestillingssemester.
–  Siste uka i mai kjører vi vår årlige store elevforestilling med alle våre elever i kinoteateret. Dette er et av årets høydepunkter både for oss pedagoger og våre elever, smiler Eliassen.
 
Medlemsprofiler
facebook

Siste nytt