Brukthandel og aktiv samfunnsaktør 

Brukthandel og aktiv samfunnsaktør 

2024-01-08
– Sjokk. Stolt. Sjukt artig! 

Begeistringen er nesten like stor i dag, som den var for snart fire år siden. Vi har akkurat stilt Grete Lian og Sissel Åvitsland spørsmålet: – Hvordan var det å vinne prisen «Årets bedrift» under Gallaria? 

 

– Det er jo en pris man ikke blir nominert til offentlig, slik som de andre kategoriene. Vi hadde håpet å vinne serviceprisen hvor vi var nominert, så da navnet Askeladden kom opp på storskjerm var vi helt uforberedte. Det ble et stort sjokk, sier Grete Lian om det som skjedde under Gallaria i 2020. 

 

Vi treffer vi dem i de nye lokalene til Askeladden ressurssenter i Langneset. Å snakke om at de vant pris under Gallaria, gjør de to gjerne. 

 

– Det var veldig artig å få den prisen, mimrer de videre. 

 

Lian og Åvitsland føler at bedriften ble løftet opp og frem av å vinne akkurat den prisen, og at det var en anerkjennelse fra det øvrige næringslivet av bransjen de holder på i. 

 

– Vi følte at vi ble sett i næringslivssammenheng, og det gav oss en trygghet og mer selvtillit, sier Lian. 

 

– Å bli satt pris på av likesinnede opplevedes som en anerkjennelse og et bevis på at også mindre bedrifter kan bli lagt merke til, sier Åvitsland. 

 

Askeladden ressurssenter er nok mest kjent som brukthandel, men de er også en viktig samfunnsbrikke og bidrar på flere områder:  

 

  • Gjennom Askeladden Aktiv får mennesker arbeid og arbeidstrening. De samarbeider blant andre med NAV, Driv karriere, Rana Arbeidssenter, Kriminalomsorgen, Oppfølgingstjenesten og Ravo. 

  • Bedriften og de to driverne har klart å fornye seg og utvikle seg i takt med trendene i samfunnet. Blant tjenestene som er kommet i årenes løp, finner vi tømming i forbindelse med flytting og dødsbo - og til sist: boligstyling. 

  • Nå er de cirka 15 ansatte i ulike stillingsprosenter. 

 

Jubileum 

I år er det 25 år siden Grete Lian og Sissel Åvitsland startet brukthandel. Parallelt med at de to har hentet, stilt ut og solgt brukte gjenstander og klær, har synet på det å kjøpe brukt blitt mer og mer akseptert - og nå høyst trendy. 

 

– Vi merker at vi har flere yngre kunder. Det samme gjelder gjenstandene. Nå kvitter folk seg med flere ting som ikke er spesielt gamle, forteller de to. 

 

– Før var det noen få, spesielt interesserte, som kom inn for å se om de kunne gjøre et godt bruktkupp. Eller de som kom hadde dårlige råd. Da var det mer skambelagt å kjøpe brukte ting, mens nå er det en trend, forteller de videre. 

 

Å få en pris under Gallaria opplevde de som et kvalitetsstempel. Askeladden ressurssenter har også mottatt Rana kommunes miljøpris – også den noe de med stolthet kvalitetsstempler bedriften med.  

 

– Hva tenker dere at et arrangement som Gallaria betyr for smått og større næringsliv i en by? 

 

– Det gjør at flere bedrifter får vist seg fram, det er med på å «snakke opp» bedriftene, næringslivet og arbeidet som legges ned. Det er også en fin arena for nettverksbygging mellom bedrifter, små som store. Man føler seg inkludert, mener de. 

 

De setter også pris på den faglige delen på dagtid: 

 

– Jeg synes biten med kunnskap på dagen er givende og inspirerende, sier Lian. 

 

– Og så er det jo litt artig og stas med glitter og pentøy om kvelden. Det er litt som næringslivets Oscar, ler de til slutt. 

Mono
facebook

Siste nytt