Kommunal planstrategi del 2

2016-10-15
Ønsker en tydelig kommuneplan som løfter Mo i Rana og regionen inn i framtiden.
planstrategi

Kommuneplanen for Rana, strategisk del, er for lengst utdatert. Flere planer mangler handlingsdel og systematisk resultatoppfølging. Dette får konsekvenser for håndtering av utviklingsarbeid og samfunnsutfordringer. Kanskje på tide at kommunestyret tar grep. Les RNF sine synspunkter om utkastet til planstrategi 2016-2019.






Publisert 15.10.2016




Rana kommune planstrategi 2016-2019


Ranaregionen Næringsforening (RNF) vil bidra inn i planarbeidet til Rana kommune gjennom synspunkter til planstrategi 2016-2019 som skal vedtas i kommunestyret innen november 2016, og til videre medvirkning etter vedtak. Utkastet ble presentert av Ole Petter Rundhaug på næringslivslunsjen 6. oktober. Her er presentasjonen.


I utkastet kommer det fram at kommuneplanens strategiske del er fra 2007, kravet til rullering hvert 4. år ikke er fulgt opp, og flere planer mangler handlingsdel og systematisk resultatoppfølging. Dette får konsekvenser for kommunens evne til å håndtere utviklingsarbeid og samfunnsutfordringer.


RNF slutter seg til kommunens generelle beskrivelse av utfordringsbildet, som bør oppsummeres i en kortversjon. Vi ønsker en overordnet og tydelig kommuneplan (areal- og samfunnsdel) som løfter Mo i Rana og regionen inn i framtiden, som samtidig gir handlerom for underliggende planarbeid.


Innspill


STRATEGISK NÆRINGSPLAN


Som det poengteres i planens utkast så har strategisk næringsplan en handlingsdel, og vi antar at den vil tydeliggjøre hvordan hovedmålene skal oppnås innenfor de fem satsingsområdene. Videre at de som styrer/politikerne gir de som skal utføre handlingsrom og økonomi til å gjennomføre.


OMDØMME


Ledelsen i kommunen har rangert omdømme som en av de største utfordringene. Dette støttes. Rana har gode forutsetninger for å ta en ledende posisjon innen gjenvinning og sirkulær økonomi. Men selv om mange har erkjent behovet for å systematisere omdømme- og påvirkningsarbeidet, så har vi ingen inspirerende visjon og overordnet plan for hva vi skal være mest kjent for og hvordan vi i fellesskap skal lykkes.


INFRASTRUKTUR/SAMFERDSEL


Mer moderne infrastruktur er kanskje det viktigste temaet for å skape regional attraktivitet for næringslivet. Ettersom infrastruktur er et saksfelt som inngår i flere avdelinger og planer også i andre kommuner, i fylkeskommunen og på tvers av landegrenser tror vi en koordinering mellom de store planprosessene er en nøkkel for å få til god næringsutvikling.


INTEGRERING/VERTSKAP


RNF m.fl. har påbegynt et arbeid med bedre integrering av arbeidsinnvandrere for å sikre arbeidskraft og en mer bærekraftig befolkningsutvikling fram i tid. Bedriftene selv har ansvaret for rekrutteringen, men vi ser at kommunen bør ta en sterkere vertskapsrolle, herunder tilrettelegging av skoleplass, boliger etc. Det trengs en tverrfaglig plan for integrering som både omhandler flyktninger, arbeidsinnvandrere og andre tilflyttere.


INNOVASJON/FOU


Rana-regionen har flere prioriterte næringer, som ofte blir trukket frem i ulike plansammenheng. RNF støtter en offensiv holdning for å tilrettelegge for nye offentlige så vel som private arbeidsplasser. Vi trenger langt flere vekstbedrifter og nyetableringer, gjerne slike som tenker internasjonalt fra dag en.


SAMARBEID


Digitalisering, filialisering og globalisering påvirker beslutninger og kapitaltilgang mv. Kommuneøkonomien utfordres. Veksten i folketall og verdiskaping er for svak for å nå målet om 30.000 innbyggere i kommunen i 2030. Strategiene må oppdateres og kompetansen brukes på tvers. RNF ser fram til mer samarbeid mellom kommuner, FoU-miljø, næringsliv, interessegrupper og innbyggere.

facebook

Siste nytt