Innspill til kommuneplanens samfunnsdel

2017-10-16
Næringsforeningen ber om tydelige måltall og strategier i Rana kommunes overordende styringsdokument.


RNF mener kompetanse, byutvikling og jobbskaping må bedre fram i kommuneplanens samfunnsdel 2017-2027.






Publisert 16.10.2017




Rana kommune har bedt om innspill og idéer til den nye kommuneplanens samfunnsdel. En plan med visjon, mål og overordnede strategier i et tiårsperspektiv - som vil berøre alle som bor og virker i kommunen, også nabokommuner og besøkende.

Næringsforeningen er på lik linje med kommunen opptatt av utfordringer knyttet til samfunns- og næringsutvikling og strategiske prioriteringer for å sikre videre vekst og velferd. Det er mye som går i riktig retning, selv om teknologien og urbaniseringen setter oss på prøve. Den overordnede kommuneplanen til Rana kommune bør derfor ha arbeidsplasser og byutvikling høyt på den politiske agendaen. Med færre i yrkesaktiv alder og økende behov for velferdstjenester blir vi utfordret. Næringsforeningen ber nå om tydelige måltall og strategier. Basert på forskningsrapporter, kommunebarometer, statistikk, forprosjektet "strategisk posisjonering" og tilbakemeldinger fra medlemsbedrifter har vi følgende innspill til det pågående arbeidet:

Innledning

Næringsforeningen vil først og fremst kommentere de delene av forslaget som har særlig betydning for arbeidsplassutvikling og mulighetsrommet for næringslivet og industrien. Med flere eldre og færre unge kan det bli tøffere prioriteringer av offentlige ressurser. For å sikre kommunens inntektsgrunnlag foreslår RNF at gode arbeidsvilkår og mål for flere sysselsatte bør med i det overordnede strategidokumentet.

Kommunen har lagt ned et omfattende og viktig arbeide med å forenkle gjeldende kommuneplan og foreslå sektorovergripende satsingsområder. Vi tror planen kan bli lettere å forstå og mer forpliktende ved å tydeliggjøre overordnede måltall og strategier.

Visjon som treffer

En visjon skal vise vei og motivere til handling. Den skal være noe vi kan identifisere oss med og måten vi velger å leve på. Med andre ord ingen enkel oppgave å formidle gjennom et slagord. Handlingene og historiene som bygger opp rundt visjonen blir derfor vel så viktige i stedsutviklingen.

Kommunen har jobbet fram et utkast med mange gode kvaliteter; «Polarsirkelbyen Mo i Rana – smeltedigel av muligheter». RNF stiller imidlertid spørsmål til involveringen og eierskapet, og forslår at kommunen inviterer til en visjonsprosess om hvor vi vil i framtiden, og hvordan dette kan synliggjøres i visjonen. Et annet innspill er at målet om 30.000 innbyggere og det regionale perspektivet i strategisk næringsplan og den gjeldende kommuneplan bør inkluderes. Dagens unge i etablering forventer at servicetilbudene er på nasjonalt nivå og bedre. Det å synliggjøre noen overordnede mål innen de områder hvor kommunen skårer lavt i dag kan ytterligere styrke visjonen og strategiene.

RNF bidrar gjerne med å utvikle og implementere en framtidsrettet visjon som kan bidra til økt bolyst og attraktivitet. Det grundige arbeidet i forprosjektet «strategisk posisjonering av Mo i Rana» kan være nyttig inn i dette arbeidet.

Sterk region

Mo i Rana er en del av en region med unike konkurransefortrinn både med tanke på arbeidsplasser, oppvekstmiljø og naturopplevelser. Likevel er kampen om ressurser blant annet til infrastruktur; både vei, bane, til sjøs og digital kommunikasjon, knallhard. Jo flere saker vi står sammen om, dess større sjanse for å vinne frem med prosjekter. Det kan se ut til at integrasjon med omlandet blir stadig viktigere for moderne byer, og byene og deres omland flyter stadig mer sammen. Det er ikke bare næringslivet som jobber på tvers av kommunegrensene. Både Nordland fylkeskommune og nasjonale myndigheter har satt by- og regionsenterpolitikk på dagsorden. Vårt forslag er at regionalt samarbeid bør med i kommuneplanen under vekstkraft og attraktivitet.

Byutvikling

Urbaniseringen er en megatrend. De unge trekkes til byen - og byer konkurrerer om folk og investeringer. RNF mener derfor at bypolitikk og arbeidsplasser bør være på toppen av den politiske agendaen for å skape vekst og attraktivitet. Vårt forslag er at byutvikling blir med som et eget satsingsområde i kommuneplanen. Etter RNF sin vurdering er urbane byutviklingsstrategier vel så viktig som byutvikling med vekt på grønnstrukturer. Det handler om å sette mennesker og fellesskapet i sentrum, - om å legge til rette for jobber, handel, servering, kultur, boliger og sosiale møteplasser. Det kan gi ny næringsutvikling, tilvekst, optimisme og stolthet.

Den gjeldende bydelplanen; «kommuneplan for 2004-2014, delplan byutvikling» er etter vårt syn foreldet og mangler handlingsdel. Vi ønsker en revidert byutviklingsplan med strategiske grep og offensive tiltak, som ser samfunnet i en større kontekst identitetsmessig, sosialt og økonomisk. Planen bør følge opp og konkretisere den overordnede kommuneplanen, den fysiske arealplanen «kommunedelplan for Mo og Omegn 2013-2023» og de nye utviklingsprosjektene på gang i industrien, havneområdet, sykehus, smart city m.fl.

Kompetanse

Digital deltakelse, sterke fagmiljø og innovasjon kan bidra til mer bærekraftig utvikling. RNF foreslår derfor et eget punkt for kompetanse i kommuneplanen under vekstkraft og attraktivitet.

En av utfordringene som næringslivet peker på er å sikre tilstrekkelig tilgang på kvalifisert arbeidskraft. Derfor er det viktig at politikkområder som skole, barnehager, kultur og miljø er innrettet slik at vi klarer å både beholde og å tiltrekke oss arbeidskraft.

Den teknologiske utviklingen skjer meget hurtig og vil i framtiden kreve mer og mer av det offentlige og industriens kompetanse. Skal vi nå målsetningen om et lavutslippssamfunn vil økt kompetanse være avgjørende. Derfor må kompetansen innen naturfaglige og teknologiske fag økes i industrikommunen Rana, og bør være et eksplisitt mål for framtiden i samfunnsdelen. Skal industrien kunne satse ytterligere på grønn konkurransekraft og omstilling blir dette essensielt. Samarbeidet mellom utdanningsinstitusjoner og næringslivet må også styrkes for å møte framtidens behov innen sirkulær økonomi og digitalisering, hvor sistnevnte er en forutsetning for å lykkes med sirkulær økonomi, samt andre muliggjørende teknologier, noe som også bør fremheves i samfunnsdelen.

Det er positivt at sykehussatsingen er nevnt i planen. Det gir verdifulle synergier for kompetansebygging innen helse og omsorg, og er bra av hensyn til ansatte, pasienter og økonomi.

Vi tror Campus Helgeland, sammen med resten av forsknings- og innovasjonsmiljøet vil spille en stadig viktigere rolle i den regionale kompetansebyggingen i årene framover, derfor foreslår vi at det settes mål for å få flere studenter til byen. Både Rana kommune og andre gode krefter må ta ansvar for at dette kritisk viktige miljøet utvikler seg videre på en god måte.

Verktøy for politiske styring

Næringsforeningen er positiv til den offensive holdningen kommunen har til ny flyplass og fortsatt oppgradering av infrastrukturen. Samtidig så forandrer omverdenen seg raskt. Digitalisering, autonome kjøretøy, delingsøkonomi og klima påvirker sosiale og fysiske strukturer på måter som vi neppe klarer å forutse i dag. For å åpne opp for nye mulighetsrom og nye måter å agere på, er RNF sitt innspill at det bør utvikles en arena for samhandling hvor aktørene setter felles mål og iverksetter utviklingstiltak. Et slikt arbeid kan støtte opp de ulike handlingsplanene til kommuneplanen og styrke beredskapen. Det kan gi fart til utviklingsarbeidet og gjøre kommunen og næringslivet bedre i stand til å reagere på uforutsette endringer, kanskje også gjøre grep før forandringene inntreffer med full kraft.

Fra ord til handling

Det avgjørende blir hvordan Rana kommunes politiske og administrative ledelse og samarbeidspartnere systematisk følger opp de gode intensjonene og planene i årene som kommer. Et tettere samarbeid mellom offentlig og privat sektor og øvrige utviklingsaktører er en av mekanismene. Næringsforeningen ser fram til å bidra.

Her er høringsuttalelse fra RNF i pdf-format.
facebook

Siste nytt