Grønn konkurransekraft

2017-01-26
Nasjonalt toppindustrisenter, grønn konkurransekraft og ny flyplass


Grønn konkurransekraft





Kronikk i Avisa Nordland, 26.01.2017, daglig leder Trine Rimer, Ranaregionen Næringsforening



Nedre Røssåga Kraftverk


Helgeland representerer på mange måter mulighetene i nord, som statsminister Erna Solberg, statsråder og framtredende beslutningstakere snakker så varmt om. Her er sterke fagmiljøer, infrastruktur og lønnsomme arbeidsplasser bygd opp rundt de naturgitte fortrinnene som regionen har i mangfold; vannkraft, mineraler, fisk, olje og gass. Et godt eksempel er Statskraft sin utbygging av Nedre Røssåga Kraftverk, som nå er en av Norges største og mest effektive kraftstasjoner med en årlig produksjon tilsvarende strømbehovet til mer enn 100.000 norske husstander.

Topp industrisatsing


Norsk økonomi står foran betydelige omstillinger og har sterkt behov for nye virksomheter, gjerne slike som opererer innenfor rammene av klimautfordringene og som lykkes i en stadig mer krevende global konkurranse. Trolig må vi i enda større utstrekning forene styrker og dele erfaringer på tvers av bransjer og kommunegrenser. Det er nok også årsaken til at ledelsen i Mo Industripark AS er i dialog med det nye nasjonale Toppindustrisenteret om å etablere en node i Mo i Rana for sin digitale satsing, særlig rettet mot små og mellomstore bedrifter.

Ny flyplass


Helt sentralt for både toppindustrisatsing, grønt skifte og økt verdiskaping på Helgeland er behovet for en ny stor flyplass. Liten kapasitet og høge priser virker svært konkurransehemmende mot resten av landet og landsdelen. Men til tross for avstandsulemper har tilgangen til fornybar energi og naturressurser verden trenger gitt konkurransefortrinn og optimisme. Blant annet har spanskeide Celsa investert over 400 millioner kroner i grønne tiltak for å skape et av verdens reneste stålverk i Mo i Rana. Sist på fjoråret valgte Elkem, med sine kinesiske eiere, å kjøpe Fesil Rana med mål om lavere miljømessig fotavtrykk. Også multinasjonale Glencore investerer i energieffektivisering. Den nye og miljøvennlige smelteovnen i fjor kom på 130 millioner kroner. Og flere grønne innovasjoner er på gang. Kompetansen og lavutslippsteknologien som disse ledende industribedriftene representerer kan ha et betydelig større eksportpotensiale enn det vi ser i dag, etter hvert som miljøavtrykket blir et viktigere kriterium på verdensmarkedet.

Disruptive endringer


Det handler ikke bare om infrastruktur og industrivekst i tradisjonell forstand. Utbyggingen av de enorme fjellhallene og digitaliseringen til Nasjonalbiblioteket er ny industri i verdensklasse. Evry Card Services sin kontaktløse betalingskort er et annet eksempel, med på å gi Mo i Rana flere bein å stå på. Den nye Helgelandsterminale og ny teknologi danner grunnlaget for mer smart transport, smarte bygg og smarte velferdstjenester. Mennesker, prosesser, intelligente systemer og fysiske omgivelser kobles sammen og kommuniserer på nye måter. Vi er en del av endringene, om vi vil eller ikke, men klarer vi å henge med videre? Evner din bedrift å posisjonere seg og manøvrere i en tid med raske teknologi- og markedsendringer. Det er en del av utfordringsbilde, og tema når 300 utviklings- og næringsaktører samles i Mo i Rana 27.01.2017.

Gallaria skal hedre og inspirere


For tiende året arrangeres Gallaria fredag 27. januar for å synliggjøre spennende næringsmiljø, flinke folk og sterke historier. I år vil Innovasjon Norge ved Anita Krohn Traaseth, ENOVA, Kongsberg Gruppen, miljøvernministeren og Sintef Helgeland bidra med ulike vinklinger inn i en grønnere framtid. Andre næringspolitiske spørsmål det er vanskelig å komme utenom er konkurransedyktige rammebetingelser, moderne samferdsel og ikke minst befolkningsutvikling og eldrebølgen. Utallige konferanser og utredninger tar opp disse spørsmålene, og vi er ikke ferdig. Politikere, utviklingsmiljøer og næringsliv i Nord-Norge må fortsette å jobbe strategisk og langsiktig med å bygge opp ny kompetanse og synliggjøre mulighetsrommet i vår ressursrike landsdel, og befeste vår rolle i det norske samfunnet. Framtiden er ikke gitt, men historien viser at vi har vilje og evne til å gjennomføre.







facebook

Siste nytt