Det grønne skiftet

2017-02-28
En skjult gullskatt.

Fra åpningsnummeret til Kraft Dansekompani under årets Gallaria 27. januar 2017.



Det grønne skiftet


Direktøren for Innovasjon Norge ser på Mo i Rana og Nord-Norge som en skjult gullskatt i det grønne skiftet og Enova-sjef sier vi kan spille en viktig rolle i arbeidet med å omstille Norge til lavutslippsamfunnet.




Publisert 28.02.2017




Innovasjon Norge deler ut 1,2 milliarder årlig til finansiering i norske vekstselskaper. Her er datasentersatsingen i Rana et av mange godt eksempel på formål som er aktuell for pengestøtte, sier Anita Krohn Traaseth i forbindelse med deltakelse under Gallaria. Lederen for Innovasjon Norge trekker også fram Helgeland Kraft og Mineralklynge Norge for å markedsføre de skjulte skattene i nord.

Enovas strategi- og kommunikasjonsdirektør, opprinnelig fra Mo i Rana, tror byen har det som trengs for å være en spydspiss i markedet i forhold til nye energi- og klimateknologier. Kjernen ligger i å tørre å ta sjanser og i Mo i Rana er det kultur for å ta vare på de som satser. Enova er alltid på jakt etter de som har de gode prosjektene innen klima, teknologi og energi, og her har Mo Industripark mange gode prosjekter basert på sterk industrikultur og god omstillingsevne. Det spennet bør vi utnytte til fulle, er anbefalingen fra Liasjø.

Parisavtalen gir føringer


Næringslivets grunnlag forsvinner hvis vi ikke tar vare på ressursene våre, er den klare tilbakemeldingen i Parisavtalen. I dag forbruker mennesker ressurser som tilsvarer 1,6 planeter, og halvparten av verdens dyreliv er forsvunnet på 40 år. Klimaendringene skaper uforutsigbare leveforhold for mennesker og dyr. Men vi kan endre utviklingen, hevder en rekke samfunnsforskere og politikere. Det handler om å ta smarte grønne valg for framtiden.

De dype samfunnsomstillingene på veien til lavutslippssamfunnet handler ikke bare om nye tekniske løsninger. Det handler vel så mye om innovasjon og nyskaping i samfunn og politikk. Næringsaktører og politikere må innse at dersom de ikke er med på å drive det grønne skiftet, så vil de heller ikke være konkurransedyktige i framtiden.

På mange måter er vi der hvor EU og mange andre industristeder ønsker å være i 2030. Over år har industrien prøvd ut og lært hva som skal til for å omstille næringer og sektorer for å bli mer miljøvennlig.

Les mer om det grønne skiftet i årets første utgave av Mono.
facebook

Siste nytt