Banken i all evighet

2017-10-16
Hanne J. Nordgaard kjenner Helgeland godt og mener regionen er godt rustet for framtiden. Som ny sjef i Helgeland Sparebank er hun klar til å være med på både oppturer og nedturer.
[caption id="attachment_9503" align="aligncenter" width="2300"] Hanne J. Nordgaard kjenner næringslivet på hele Helgeland godt etter å ha jobbet i hele regionen, og mener potensialet for vekst i regionen er stort. Men da må vi få unge mennesker hit.[/caption]

Hanne J. Nordgaard kjenner Helgeland godt og mener regionen er godt rustet for framtiden. Som ny sjef i Helgeland Sparebank er hun klar til å være med på både oppturer og nedturer.






Publisert 16.10.2017




Hun tjuvstartet i banken allerede i juni og fikk en god overlappingsperiode med sin forgjenger Lisbeth Flågeng. Fra 1. september tok hun over det øverste ansvaret.

– Dette er nok den mest spennende lederjobben som er å få tak i på Helgeland, sier hun med et smil.

Kjenner næringslivet og faget


Hun burde vite hva hun snakker om. Nordgaard har erfaring fra flere ulike lederjobber i hele regionen. Etter videregående skole og et verv som russepresident, var planen befalsskole. Et kranglevorent korsbånd sørget for å sette en stopper for det. Det ble ett år hos Gullsmed Ofstad i stedet, før ferden gikk sørover for utdannelse og jobb.

– Vi fant ut at å bo i Oslo med små barn ikke var det livet vi ønsket oss, og dermed flyttet vi tilbake til Mosjøen, forteller Nordgaard.

Hun var økonomisjef i Helgeland Bilruter, tok over samme jobb i renovasjonsselskapet SHMIL, klatret til direktørjobben i samme bedrift før hun ble konserndirektør i Sparebank 1 Nord-Norge region Helgeland. I sine ni år der var hun med å bygge opp det som i dag er en av konkurrentene.

– Det har vært godt når jeg nå har begynt i en ny jobb, at jeg ikke bare kjenner næringslivet i regionen godt, men også at jeg kan bankfaget, sier Nordgaard.

– Med den markedsposisjonen Helgeland Sparebank har, spiller vi en viktig rolle for næringsutvikling og hvordan vi skal ha det på Helgeland. Vi er selvstendige og har hånda på rattet selv. Vi er også en stor bank på landsbasis, faktisk den tiende største sparebanken i landet.

Vekstnæringer


Hun har god tro på regionen i årene som kommer, selv om hun også ser utfordringer.

– Vi har alle de store vekstnæringene – industri, turisme, havbruk, store mineral-, olje- og gassforekomster i fjell- og havbunn. Vi har også en stor offentlig sektor som stabiliserer. Selv om det er svingninger, så har folk arbeid. Det gir trygghet for de tjenestelevandørene som ligger til grunn for de store arbeidsplassene, sier banksjefen.

– Jeg tror vi har potensial til å være en vekstmotor ikke bare i nordnorsk økonomi, men i norsk økonomi.

Skal potensialet realiseres, må flere flytte hit. Da trenges arbeidsplasser.

– Det er fortsatt litt vanskelig å få tak i kompetent arbeidskraft, vi trenger både flere mastere og flere mestere. Vi må skaffe nye og spennende arbeidsplasser og drive gründerskap og innovasjon. Folk kommer hit for de spennende jobbene i de spennende bedriftene, sier Nordgaard.

Helgeland Sparebank bidrar derfor blant annet til Gründeruka Helgeland 9.-13. oktober, et samarbeid mellom flere aktører som jobber med gründere og næringsliv i regionen. Og under Drivkraft Helgeland-konferansen i Mosjøen i august var innovasjon og nyskaping tema.

– Det jobbes bra med dette i miljøene i Kunnskapsparken Helgeland, Rana Utviklingsselskap, og etableringen av kontorfellesskapet VÆXT er spennende. Jeg ser lyst på framtiden, men vi trenger enda flere gründere og idéskapere for et enda bredere og mer dynamisk næringsliv.

Skal være her i 150 år til


Hun er ikke i tvil om at en lokal bank er viktig for regionen.

– Gode tider, i høykonjunkturer, er kanskje ikke den viktigste tiden for en lokal bank. Men når det blir nedgangskonjunkturer, bedrifter går over ende, da trekker de store bankene seg ut og konsentrerer seg om det som er nærmere hovedkontoret. Vi drar ingen steder, vi står last og brast med næringslivet på Helgeland, lover Nordgaard.

– Vi har et evighetsperspektiv. Vi har vært her i over 150 år (Vefsn Sparebank ble stiftet i 1860), og skal være i minst 150 år til. Men i hvilken form vet vi ikke.

For endringene er store i banknæringen.

– Vi går inn i en spennende tid med robotisering, automatisering, selvbetjening digitalt. Hva en bank er, endres. Det er litt ukjent farvann vi seiler inn i. Mengden konkurranse, og typen konkurranse, forandrer seg. Tidsskillet er nå. Hva er Helgeland Sparebank om ti år? Det blir kanskje den mest spennende jobben å ta fatt på, sier Nordgaard.

Helgeland Sparebank har blitt kalt kulturbanken, og fikk en utstilling på Helgeland museum i Mo i Rana som en takk fra noen av de mange aktørene de har støttet opp gjennom årene. Også flere idrettslag og –utøvere har nytt godt av støtte fra banken. Det blir viktig også i fortsettelsen.

– Vi gir store midler tilbake til allmenne formål fordi det er viktig for lokalsamfunnet. Man trenger en finansieringskilde til nonprofit-aktører i idretts- og kulturliv, det bidrar til trivsel, glede og bolyst, sier Nordgaard.

 

HANNE J. NORDGAARD


46 år, utdannet siviløkonom fra NHH (1995).

Har tidligere vært trainee og prosjektleder i Storebrand (1995-1998), økonomisjef i Helgeland bilruter/gods (1998-2001), økonomisjef og adm.dir i SHMIL (2001-2004 og 2004-2007) og konserndirektør i SpareBank1 Nord-Norge (2008-2017).

Tok over som administrerende direktør i Helgeland Sparebank 1. september.
facebook

Siste nytt