Åpne og rause samfunn

2015-11-16
På en lørdag 07.11.15. Vi trenger åpenhet og raushet både overfor nye folk og nye tanker. Det kan bygge sterkere næringsliv og samfunn – og bidra til at vi når ambisjonen om 30. 000 innbyggere.


på en lørdag 71115

Kommentar "på en lørdag" 071115




ILDSJELER: Noen mennesker er lidenskapelig engasjert i det de holder på med. De gjør gjerne en ekstra innsats ut over det som forventes. Med optimisme og ukuelige pågangsmot tenner de nye ideer og omgir seg med mennesker som er positive tilsamarbeid og inkludering. I fellesskap hjelper de hverandre og andre, til alles beste.



Vi trenger åpenhet og raushet både overfor nye folk og nye tanker. Det kan bygge sterkere næringsliv og samfunn – og bidra til at vi når ambisjonen om 30. 000 innbyggere.



DELINGSKULTUR: Det å dele og gi anerkjennelse behøver ikke å koste mye, like fullt kan det være veldig effektfullt. Det motsatte, mangel på samhandling og positiv oppmuntring, kan sluke energi og livskraft både i kommuner, bedrifter og på hjemmebanen. Den skandinaviske modellen i arbeidslivet med sin flate struktur sies å være godt tilrettelagt for deling. Delingskulturen er også big business for blant annet selskaper som Airbnb og Uber. De leier ut rom, leiligheter og biler – framfor å eie. Airbnb opererer i nærmere 200 land og de er i ferd med å endre markeder og forbruksmønster.


RANA-AMBASSADØR: Under fjorårets Gallaria ble Arve Ulriksen kåret til årets Rana-ambassadør. Han gløder for en bærekraftig utvikling og mer grønn industri i verdensklasse. I alle fora hvor han ferdes, nært og fjernt, framsnakker han heimbyen og næringslivet i landsdelen. På linje med de tidligere Rana-ambassadørene er han en ekte ildsjel. Slike ambassadører og prisutdelinger gir anerkjennelse, men like så viktig er det å inspirere oss alle. For nyoppstartede bedrifter og nye arbeidstakere kan det å bli sett være helt avgjørende. Og jeg kan bare forestille meg hva det betyr for flyktningene og emigrantene som kommer ny til vår region.


FLYKTNINGKRISEN: Ingen kan vel være upåvirket av lidelsene som utspiller seg i Syria og som har drevet 12 millioner mennesker på flukt. Ei alle de andre historiene om mennesker som lever i konstant frykt for liv og helse i Midtøsten og Afrika. Selv om de fleste finner tilhold i mer fredelige naboland, så tar stadig flere den farlige veien over Middelhavet og banker på vår dør. Bare i forrige måned kom 8800 flyktninger til Norge og det som skjer på grensen til Russland på Storskog nå om dagen er dramatisk. Har vi nok ressurser og klarer vi å takle dette, er spørsmålet mange stiller seg. Selv om det er naturlig å være skeptiske til det som er fremmed og kjenne på maktesløshet, så tror jeg mange har et oppriktig ønske om å gjøre noe for dem som trenger beskyttelse.




En god velkomst kan legge grunnlaget for at man senere får flere nye innbyggere som bidrar til verdiskaping




Flyktningkrisen er av en dimensjon som ikke noe land kan håndtere alene. Men bilde av den lille gutten på ei tyrkisk strand fikk flere til å engasjere seg. Det samles inn penger, klær og utstyr, og det inviteres til fotballkamp. Ei utstrakt hånd vil også komme fra BliLYST, et rekruttering- og integreringsprosjekt som næringsforeningen er involvert i. Ingen vet hvor mange som kommer hit, bare at alle kommuner må være beredt på å snu seg raskt. Det handler om politisk handlekraft og midler for å få på plass et godt mottak- og integreringsapparat med boliger, helsetjenester, norskopplæring og arbeidspraksis. Men også om aksept og forståelse for den vanskelige situasjonen disse menneskene er i. En god velkomst kan legge grunnlaget for at man senere får flere nye innbyggere som bidrar til verdiskaping.


facebook

Siste nytt