300 millioner

2017-02-01
Enda et skritt nærmere realisering av flyplass.

Rana kommune bekrefter 300 millioner til ny flyplass


På en pressekonferanse om ny flyplass i dag bekrefter Rana kommune at kommunen satser 300 millioner på storflyplass. De håper at totalt 600 millioner lokale kroner skal få samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen til å gi klarsignal til ny flyplass på Helgeland.




Publisert 01.02.2017




- Vi trenger fortgang i denne saken. Vi regner med at dette vil bidra til en raskere prosess, som vil øke verdiskapingen og skatteinntektene både for kommunen og staten, sier Geir Waage (A), ordfører i Rana i en kommentar.

Rana kommune tapte en god del penger på Terra-saken, men er likevel en svært velstående kommune. Kommunen vil fortsatt ha betydelige beløp «på bok» etter å ha investert 300 millioner på flyplass. Nå står vi foran realisering av en gammel drøm. At også helgelendingene skal få like god tilgjengelighet til resten av Norge og verden som andre regioner i nord har, legger Waage til.

Eksportverdiene fra nordlige Helgeland overstiger 10 milliarder kroner i året – det høyeste tallet for noen region i Nord-Norge.


Sjefen for Polarsirkelen Lufthavnutvikling (PLU), Henrik Johansen, har jobbet i 10 år for å få realisert flyplass-drømmen. Nå mener han at det første spadestikket nærmer seg: Flyplassen vil bli en enorm vekstimpuls som utløser store potensialer for vekst i industri, sjømatnæring og reiseliv. Det vil gjøre regionen mye mer attraktiv for økt bosetting og for å tiltrekke seg kompetanse og ny-etableringer.

17 steder ble undersøkt om det kunne bygges en stor flyplass i regionen. Luftfartsmyndighetenes tester viste at bare ett sted egnet seg: Hauan i Rana kommune. Prosjektet har møtt en del motstand i noen kommuner, men har også stor støtte i noen andre kommuner. Ordfører Geir Waage og PLU-sjef Henrik Johansen er imidlertid helt enige om at dette prosjektet er det viktigste i Helgeland for å skape ny vekst, og åpne regionen for betydelig mer turisme.

Les hva E24 skriver om saken og Rana Blad (+sak)

Vinn-vinn for hele regionen


Hele regionen kommer til å tjene på realiseringen. Betydelig billigere billetter, betydelig kortere reisetid, betydelig enklere vilkår for næringslivet – og betydelig flere besøkende fra inn- og utland, det er ambisjonene til de seks ordførerne i Rødøy, Lurøy, Træna, Nesna, Rana og Hemnes. Ordførerne mener det er svært positivt at statsminister Erna Solberg nylig slo fast at regjeringen i årene som kommer både skal flytte flyplassen i Bodø og bygge ny flyplass på Helgeland.

Som nabokommuner setter vi stor pris på at Rana som vertskommune bidrar med 300 millioner til bygging av en flyplass for regionen, sier Hanne Davidsen (A), ordfører i Nesna. Ny flyplass vil være nesten enda viktigere for Lurøy med sin sjømatnæring enn for Rana, legger Carl Einar Isachsen (Sp) til, ordfører i Lurøy. De har tro på at en stor flyplass vil gi helt nye muligheter både for sjømatnæring og reiseliv på kysten, sier Olav Terje Hoff (Sp), ordfører i Rødøy. For de seks kommunene handler det om å snu en negativ utvikling i folketallet og gjøre regionen mer attraktiv for rekruttering av unge mennesker og kompetanse.

De lokale og statlige investeringene i ny flyplass vil bli tilbakebetalt mange ganger i form av økt verdiskaping og økte skatteinntekter til regionen og Norge, sier Christine Trones (H), ordfører i Hemnes. Ketil- Solvik- Olsen er kjent for å vise handlekraft. Nå håper vi samferdselsministeren følger opp invitasjonen til spleiselag og leverer stor flyplass til regionen så raskt som mulig, følger Per Pedersen (Krf), ordfører i Træna opp.

Helgeland er rik på ressurser og muligheter, men folketallet har over lang tid stagnert. Regionen er for lite attraktiv for unge folk og bedrifter som vil etablere seg.  Ordførerne og næringslivet i Rana-regionen er overbevist om at en ny regional flyplass vil bidra til å utløse et vekstpotensial som i dag hemmes av mangelen på et moderne flytilbud.

Det handler om å skape likeverdige rammevilkår for sjømatnæring, industri og andre næringer i den største eksportregionen i Nord-Norge, som konkurrerer i globale markeder. Og gjøre regionen mer attraktiv for tilflytting og rekruttering av kompetanse. Når alle får råd til å fly, blir det enklere å komme seg både til og fra regionen.

Ordførerne vil spesielt trekke fram at store fly og lave billettpriser er en betingelse for å utløse et stort potensial innenfor turisme og reiseliv. Helgeland har forutsetninger for å bli et nytt Lofoten. Men da må vi få et tilbud på linje med andre regioner. Med lave billettpriser, rask reisetid og stor kapasitet.  «Små fly gir små tall. Store fly gir store tall.»

På spørsmålet om hva de øvrige kommunene på Nord-Helgeland skal bidra med, så var svaret at det ønsker de å ta med seg til sine respektive kommunestyrer før de svarer.

 
facebook

Siste nytt