Tok ny utdanning og fikk drømmejobben

 

– Jeg ble så glad at jeg trodde hjertet skulle hoppe ut av brystet, sier Irina Hopaneng om da hun fikk jobb som økonomikonsulent ved Intunor Services.

Til tross for en master i ingeniørteknologi fikk ikke Irina Hopaneng jobb da hun kom til Norge. Det ga henne puffet til å starte et nytt utdanningsløp.


Publisert 23.04.19


48 år gammel ble hun ferdig med sin bachelor i regnskap og revisjon ved Nord universitet, og i dag er hun ansatt som økonomikonsulent ved Intunor Services i Mo i Rana.

– Helt siden jeg var 18 år var mitt største ønske å jobbe med regnskap. Det henger sammen med min interesse for økonomi og økonomistyring, skatt, revisjon og data, forteller hun.

Tok mastergrad

Irina Hopaneng er født og oppvokst i Georgia i det tidligere Sovjetunionen, og flyttet etter hvert til Russland for å studere. Hun tok en mastergrad i ingeniørteknologi innenfor næring og næringsmiddelproduksjon, noe som også innebar organisering og økonomistyring.

– Jeg jobbet som regnskapsfører i Russland i tre år, og trivdes veldig godt. Men da Sovjetunionen gikk i oppløsning og Perestrojkaen ble innført, var det mye industri som ble lagt ned. Det var ikke enkelt å finne en jobb innenfor næringsmiddelproduksjon, og det samme opplevde jeg da jeg kom til Mo i Rana. Jeg sendte hundrevis av søknader, men jeg ble aldri innkalt til intervju. Da kom jeg fram til at utdanning var nøkkelen til sikkerhet i arbeidslivet, forteller Irina.

Hardt arbeid

43 år gammel begynte Irina på videregående utdanning. Hun hadde generell studiekompetanse, men måtte gjennomføre norsk VG3 og engelsk ved Polarsirkelen videregående. I tillegg tok hun samfunnsfag fordi det var relatert til studiene hun planla. Parallelt drev Irina Hopaneng kantina i Rana Blad for å forbedre norskkunnskapene, og for å få erfaring innenfor kundeservice.

– Det er arbeidslivet som gir deg nettverk. Når du ikke kommer deg inn, blir det en ond sirkel. Dette motiverte meg veldig, konstaterer den nybakte økonomikonsulenten.

Aller eldst

Hun var 45 da hun begynte på sin bachelor i regnskap og revisjon, og 48 da hun var ferdig.

– Her i Mo i Rana var jeg den eldste studenten. I Bodø var det noen som var litt eldre enn meg, forteller hun med et lite smil.

Etter et familieråd besluttet Irina å ta regnskap og revisjon etter det første studieåret med økonomi og ledelse. Det innebar at hun måtte pendle til Bodø det siste året, mens mannen Finn og datteren Anastasija ble værende på Mo.

Strategiske valg

– Det var så mange med økonomi og ledelse her i Mo i Rana, og med utenlandsk bakgrunn er det ikke lett å finne jobb og bli innkalt. Derfor bestemte jeg meg for at jeg skulle ta fag som var etterspurt, og som ikke så mange har – og som jeg i tillegg har interesse i.

Med de dårlige erfaringene fra tidligere fryktet Irina likevel at hun ikke ville få jobb, og søkte om å få mellomnavnet Camilla for å skaffe seg et mer ”norsk” navn. Men det skulle vise seg å være unødvendig.

Lønn for strevet

Irina fikk jobb i Intunor Services allerede før hun var ferdig med utdannelsen. Hun møtte representanter fra selskapet under en presentasjon de holdt for studentene og ble oppfordret til å søke jobb. Allerede i slutten av mars ringte avdelingsleder Asbjørn Bull-Gjertsen i Mo i Rana og tilbød henne fast jobb.

– Jeg husker det øyeblikket. Jeg ble så glad at jeg trodde hjertet skulle hoppe ut av brystet. Det var et resultat av så mye jobb gjennom flere år, fra jeg kom til Norge med dårlig engelsk og null kompetanse i norsk, forteller Irina, som trives svært godt.

– Jeg har veldig spennende arbeidsoppgaver, og hyggelige kolleger som alle deler kunnskap med hverandre for å heve kompetansen, sier Irina. Hun ser på ingen måte på seg selv som ferdig utlært.

– Jeg leser fortsatt relevant litteratur for å holde meg oppdatert og for å heve kompetansen, både faglitteratur og skjønnlitteratur. Jeg må forbedre meg hele livet, det kommer alltid noe nytt, avslutter Irina Hopaneng, som etter to års praksis tar sikte på å bli autorisert regnskapsfører.


INTUNOR SERVICES, tidligere Intu Økonomi, tilbyr tjenester innenfor administrasjon og regnskap, rådgivning og tekniske løsninger, og er i dag et heldigitalt firma. På Mo består kontoret av til sammen ti personer.

NORD UNIVERSITET leverer framtidsrettede studietilbud og forskning med fokus på blå og grønn vekst, innovasjon og entreprenørskap, og velferd, helse og oppvekst. Et ungt universitet med 12.000 studenter og 1.200 ansatte.