Nord-Skandinavia kan få en ny industriæra

Robert Lindberg er direktør ved Skellefteå Airport.

Hvordan skape en attraktiv region? Mot, lidenskap og action er tre viktige begreper for Robert Lindberg.


Publisert 02.01.2019


Skellefteå Airport har hatt en fordobling av reisende de siste fem årene, og kommunen med drøye 72000 innbyggere er i enorm vekst, både i befolkning og sysselsetting. I 2018 besluttet Northvolt å bygge Europas største batterifabrikk i Skellefteå, første del skal stå ferdig allerede i 2020.

Hva ligger til grunn for veksten de opplever? Robert Lindberg, direktør ved Skellefteå Airport, også mangeårige styreleder for Skellefteå Kraft og inntil nylig medeier i Skellefteå Industrihus, gir oss sitt syn på hva som må ligge i bunn for å bli en attraktiv region.

Må ha mot til å forandre

Lindberg er opptatt av at vi skal ha evnen til å snu oss raskt. Dersom man gjør alt som man alltid har gjort, får man det resultatet man alltid har hatt. Man må ha lidenskap til å brenne for en bygd, en by eller en kommune, og begrepet ”action” handler om at det finnes mer enn Skellefteå eller Mo i Rana i verden. Derfor er han ute og reiser hele tiden.

Dersom jeg skal etablere nye flyruter nytter det ikke å sitte og maile. Man må skape relasjoner.

Det kan ta år å etablere nye flyruter, konstaterer Lindberg, og tilføyer: Noen ganger tror jeg ikke det kommer til å gå, men ”trägen vinner” – det fungerer jo beviselig.

Bygger ut flyplassen

Neste sommer utvides rullebanen ved Skellefteå Airport. Det skal også bygges en helt ny terminal.

– Den store satsningen er en nødvendighet. Flyplassen må være tilpasset framtidas trafikk. Det er svært viktig å ha framsynthet og å gjøre hjemmearbeidet først, ellers blir det fort dyrt. Man skal ikke bygge for de neste fem år, men kanskje 50 om man titter i krystallkulen. Slik det ser ut nå, blir flyene større og tyngre. Da kreves det infrastruktur deretter. Vi har god dialog med Airbus og Boeing og hva de tror om framtida og bygger etter det, konstaterer flyplassdirektøren.

Større enn Pentagon

I 2020 står også første del av Northvolts enorme batterifabrikk ferdig i Skellefteå. Totalt blir anlegget på 400 000 kvadratmeter, større enn selveste Pentagon. Fabrikken skal sysselsette mellom 2-2500 ansatte. I kjølvannet av denne etableringen kommer også en rad med andre investorer og etableringer.

– Jeg var en av dem som trodde industrialismen var overført til Kina eller Afrika, men nå ser jeg hvordan vi i Nord-Skandinavia kan dra nytte av våre fordeler med grønn energi og råvarer. Jeg tror Nord-Skandinavia kan få en ny industriæra, mener Lindberg.

– Her er vi i kjernen av lidenskap og action. De fikk ikke Ikea til Haparanda ved å sende mail, man må anvende beina og komme seg ut for å jobbe. Man må være pågående og tåle litt ubehag, men det er klart at det går, oppfordrer Robert Lindberg.