Kommersiell drift av skylagringstjeneste

Teknisk sjef ved ACDC, Øyvind Bakksjø, synes det var stas å motta Gallaria-pris for bedriftens visjon.

Datasenteret Arctic Circle Data Center (ACDC) har lansert skytjenesten Arctic Circle Cloud Services hvor de tilbyr kraftige skytjenester i kommersiell skala. Dette reduserer blant annet bedriftsmarkedets unødvendige og kostbare investeringskostnader.


Publisert 13.07.2018.ACDC har siden etableringen i 2014 drevet utvikling av egne tjenester basert på såkalt åpen kildekode. De er i gang med å bygge opp en digital industri, som gjør at man kan jobbe på en annen måte enn i dag. Under årets Gallaria vant de prisen Årets Nyskaper for nybrottsarbeidet.

– Vi jobbet med utvikling av vårt produkt da vi mottok prisen. Det føltes derfor litt som da Barack Obama fikk fredsprisen fordi vi fikk en pris for det vi skulle gjøre etterhvert, men det er selvsagt hyggelig å få anerkjennelse for å ha visjoner og vyer, sier teknisk sjef i ACDC, Øyvind Bakksjø.

Viktige konkurransefortrinn

Digitaliseringen har blitt en naturlig del av næringslivets hverdag, og tilgangen til virtuelle ressurser er selve grunnmuren. I Mo Industripark har ACDC bygget et datasenter som kan betjene virtuelle maskiner med prosessorer, minne og lagring. Skytjenesten ble lansert kommersielt i vår.

– Bedrifter som ikke har brukt sky- eller datasentertjenester har hatt utstyr i eget hus og har måttet investere i datarom, servere og kompetanse, og dette ligger ofte helt utenfor bedriftens kjerneområde. Ved å benytte seg av vår tjeneste kan kundene oppskalere eller nedskalere etter behov i stedet for å kjøpe inn dyrt utstyr og bruke tid på å installere programvare. Skalerbarheten er spesielt godt egnet for prosjektbruk og for å kompensere for topper eller svingninger i ressursbehovet, sier teknisk sjef Øyvind Bakksjø.

ACDC vil snart kunne levere ytterligere tjenester, deriblant innsamling og analyse av stordata, og de har allerede vært i kontakt med flere lokale industribedrifter som ønsker å nyttiggjøre seg av teknologien. Digitalisering og ny teknologi som stordataanalyse og optimalisering av produksjonsprosesser vil være viktige konkurransefortrinn for lokale hjørnesteinsbedrifter.

– Vi har en visjon om å lykkes i nasjonal sammenheng, og da må man tørre å være fremoverlent.

Kostnadseffektive selvbetjeningsløsninger

Skal man overføre enorme mengder data, vil det ligge besparelser i å bruke en lokal leverandør. Det vil føre til lavere tidsforsinkelser noe som kan være aktuelt under problemstillinger knyttet til virtuell og utvidet virkelighet, autonome kjøretøy og sanntidsstyring av prosesser. Dette vil i første omgang være aktuelt for prosessindustri og oppdrettsnæringen.

– For mange bedrifter som skal lagre sensitiv informasjon føles det også sikrere å bruke en lokal leverandør, forteller Bakksjø som har en åpen dør til kundene. Kundene kan også enkelt sende meldinger direkte til utviklerne uten å måtte gå via support-organisasjonen.

I regionen finnes flere sterke it-miljø hos aktører som Nasjonalbiblioteket, Statens innkrevingssentral, Evry, Brønnøysundregistrene, NAV samt industrimiljøene. En nord-norsk it-aktør med et marked rettet mot de små og mellomstore aktørene er viktig for de regionale bedriftene, og det er gunstig å kunne bruke en helnorsk leverandør av skytjenester. Dette gir færre utfordringer med de nye europeiske personvernreglene, general data protection regulation (GDPR). Nord-Norge har rimelig tilgang på strøm og lave temperaturer for naturlig kjøling av datasenteret. Norge regnes som et trygt land og i nord er kostnadene rimeligere på for eksempel arbeidsgiveravgift.


FAKTA

  • Leverer skytjenester med høy sikkerhet, miljøvennlige løsninger og konkurransedyktige betingelser.
  • Bruker rimelig og ren kraft, og har naturlig tilgang på kjøling.
  • Nettsky-strukturen er fordelt på flere ulike lokaliteter, kalt datasites. Om en av disse skulle svikte vil de andre automatisk ta over, som et selvreparerende back-up system.
  • Planlegger å bygge et større datasenterområde, ACDC Campus, fylt med servere og nye tjenester som blant annet hosting/drift av andres datamaskiner. Kapasiteten på virtuelle maskiner vil også økes fortløpende etter behov.