Dro på sjekkeren i Europa og kom hjem med naboen

2017-03-06
NTNU med på Smart City-laget.
[caption id="attachment_7313" align="aligncenter" width="2300"] Majken Hauknes (t.v.) i Rana utviklingsselskap har fått med seg Siri Joli fra Consider it done med i innspurten med Mo i Ranas Smart City-søknad. Joli er leid inn som konsulent av NTNU som er inne som nye samarbeidspartnere i Mo i Ranas Smart City-prosjekt.[/caption]

Dro på sjekkeren i Europa og kom hjem med naboen


Rana utviklingsselskap dro til Brussel for å finne europeiske fagmiljø å samarbeide med om Mo i Ranas Smart City-søknad. De kom hjem med NTNU.




Publisert 06.03.2017




– Vi trodde vi måtte ut på sjekkeren i hele Europa, også viste det seg at de vi ble mest opptatt av å gjøre oss fine for noen som holdt til betydelig mye nærmere hjemme, sier Majken Hauknes i Rana utviklingsselskap.
Med NTNU Smart Sustainable Cities Group med på laget er hun gira som aldri før i arbeidet med å gi Mo i Rana Smart City-status. NTNU har leid inn Siri Joli fra Consider it Done som konsulent, for å bidra til å spisse innholdet i Mo i Ranas søknad.
– NTNU Smart Sustainable Cities Group spiller en ledende rolle i flere prosjekter både innad i EU og på internasjonalt nivå, og består av eksperter innen alt fra energi og infrastruktur til økonomi og samfunn. Vi har fått uvurderlig hjelp fra dem, sier Majken Hauknes.
Rana kommune, Rana utviklingsselskap og Mo industripark har jobber sammen en tid om å bli en såkalt Smart City, gjennom EUs forskningsprogram Horisont 2020. Gjennom en slik satsning ligger det en mulighet for å realisere visjonen og de målsetningene som er satt i Rana kommunes strategiske næringsplan.

Samarbeidsby i Italia


En forutsetning i Smart City-søknaden er å ha en samarbeidsby og to følgebyer. Ved hjelp av NTNU har Mo i Rana funnet sin samarbeidsby i Italia. Der ligger havnebyen La Spezia som på flere områder er overraskende lik Mo i Rana.
- La Spezia har mye av samme bakgrunn og utfordringer som Mo i Rana. De er også en industriby med et viktig havneområde. Mens Mo i Rana er omkranset av industrien, og har hatt en jernbanelinje som hindret tilgang til sjø, har La Spezia industrien nede i havna.
Men på et sted slutter likhetene.
- Første gang vi traff representantene fra La Spezia spurte de oss om vi var forferdelig plaget med turister. Da måtte jeg innrømme at det var vi ikke, men vi hadde veldig lyst å bli plaget, sier Hauknes med en latter.
Hun drømmer også om at Mo i Rana ved hjelp av Smart City kan bli en mer attraktiv by for unge mennesker.
- Om vi lykkes med våre kongstanker for Mo i Rana kommer unge mennesker til å tenke ”Der skjer det ting! Der kan jeg være”. Vi ønsker å skape grønne og attraktive arbeidsplasser, og det spyttes ut nyutdannede mennesker som har tenkt nye tanker. De må vi få hit!

Gode forutsetninger for å lykkes


Smart City-søknaden til Mo i Rana kommer til å ha hovedfokus på naturbaserte løsninger og sirkulær økonomi, et område hvor Mo industripark er særlig på hugget. Nåløyet er svært lite. Første vurdering er 7. mars. Herfra går bare 4-6 søknader videre fra hele Europa og Kina. Endelig innlevering av søknad er 15. september.
- Mo i Rana har mange gode forutsetninger for å lykkes. Både kommune, næringsliv og industri har gått all-in i dette prosjektet, og med NTNU på laget har vi også fått med oss en lag av mennesker som er gjennomproffe på EU-prosjekter, sier Hauknes.

[caption id="attachment_7315" align="alignright" width="211"] Denne artikkelen er fra Mono #1/2017 - les hele magasinet ved å klikke på forsiden.[/caption]

- Vi mener det for Mo i Rana er perfekt timing i forhold til å bli en del av Smart City, så nå kjører vi på. Skulle det bli et avslag i mai, går vi løs på en ny søknad til neste utlysning i 2018. Jeg tror Mo i Rana har gode forutsetninger for å lykkes. Det er en vilje her for å få ting til å skje, sier Siri Joli.
- For oss har det en enorm verdi å få inn utenforstående som kan hjelpe oss å pinpointe hovedpoengene og gjøre søknaden best mulig. Vi har jo mange satsningsområder vi har jobbet med over tid, så det er lett å se seg blind. For meg har denne prosessen vært en øyeåpner i forhold til hvor viktig et godt nettverk er. Vi har kommet lenger sammen med NTNU enn vi noensinne ville gjort alene, sier Majken Hauknes.

SMART CITY


• Bakgrunnen for SCC (Smart Cities and Communities) er at en stor og økende andel av Europas befolkning bor i urbane områder.
• Skal byene bli bærekraftige, klimautslippene reduseres og luftkvaliteten i byene bli bedre, trengs nye, effektive og brukervennlige teknologier og tjenester, særlig innenfor områdene energi, transport og IKT.
• Smart Cities and Communities er en omfattende EU-satsing på innovasjon innenfor Horisont 2020-programmet.
• Horisont 2020 er verdens største forsknings- og innovasjonsprogram, med et budsjett på 80 milliarder euro i perioden 2014-20. Målsettingen med programmet er å bedre den økonomiske veksten og øke sysselsettingen i Europa. Norge deltar som fullt medlem.
• Det femårige smarte byer-prosjektet utløser totalt rundt 200 millioner kroner i tilskudd fra Horisont 2020.
facebook

Siste nytt