Bygg for framtiden

Eiendomssjef Morten Hagh i Ranheim eiendom viser fram de cirka 700 solcellepanelene på taket av Plussbygget, som sørger for at bygget i stor grad er selvforsynt med strøm. Foto: Mye i Media

Eiendomssjef Morten Hagh skal presentere Plussbygget på ByggArena 28. oktober. Bærekraftige tiltak står på agendaen både hos eiendomsselskapet Ranheim og på fagdagen. Her er det mange pluss-sider å finne.


Publisert: 22.10.2019


– Vi snakker ikke lenger om bærekraftige bygg. Vi har satt opp et slikt bygg og er med det i gang med bærekraftige tiltak. Det forteller eiendomssjef Morten Hagh i Ranheim eiendom.
De bærekraftige tiltakene i Plussbygget er produksjon av egen strøm og gjenbruk av varme fra produksjonen i Mo industripark.

TAK AV SOLCELLER

På taket til Plussbygget står cirka 700 solcellepaneler. De produserer strøm til bygget og brukes til å lade opp el-bilene til Haaland, som er leietaker i Plussbygget.

– Strømmen som ikke er oppbrukt, kan oppbevares i batteripakker til senere bruk. Vi vil likevel ikke være selvforsynte hele året, så vi må også bruke andre strømkilder, forteller Hagh.
Bygget inneholder også et aggregat som bidrar til sorptiv kjøling. Aggregatet kjøler ned fjernvarmen fra industrien, som igjen er med på å kjøle ned Plussbygget. Fjernvarmen brukes også til å varme opp bygget.

KRAV FRA LEIETAKERE

Plussbygget har bra med leietakere.
– Bærekraftige løsninger gjør oss attraktive som utleier. Det er allerede krav om slike løsninger fra leietakere, og vi vet at det vil komme mer av det i framtiden, sier Hagh.

Ifølge han gjør slike investeringer og løsninger at felleskostnadene for leietaker blir lavere.

– Nasjonale tall viser at oppvarming og elektrisitet utgjør 40 prosent av driftskostnadene i et bygg. Driftskostnadene reduseres når vi foreksempel produserer strømmen selv.

DELER GJERNE KUNNSKAPEN

Ranheim skal lage egne undervisningsrom om teknologien de har brukt i Plussbygget, slik at de som vil komme og se og høre mer om løsningene kan gjøre det.

– Vi ser for oss at både skoleklasser og bedrifter vil være interesserte i dette og de er hjertelig velkommen til å besøke oss, sier Morten Hagh i Ranheim eiendom.

Program ByggArena

28. oktober inviteres bygg, anlegg og eiendom til en felles fagdag i auditoriet på Campus Helgeland. Enkel servering og mingling fra 11.30 – fagprogram 12-15.

 • Byggematerialer og klimaeffektive bygg, teknisk sjef Trine Dyrstad Pettersen i Byggevareindustriens Forening
 • Tre som byggemateriale og bygninger med lavest mulig energiforbruk, arkitekt og eier av BGM Arkitekter Bengt Gunnar Michalsen
 • Betong som byggemateriale, daglig leder John-Erik Reiersen i Betongelementforeningen
 • Spørsmål, diskusjon og kaffe
 • En bransje i endring, Helgeland Kraft, adm.dir. Eivind Mikalsen
 • Kort status:
   • Vitensenter Nordland, prosjektleder Torbjørn Aag, Kunnskapsparken Helgeland
   • Utvikling av området mot Jernbaneparken, Amfi Mo i Rana, eiendsomssjef i Thon Carsten Rimer
   • +Bygget til eiendomsselskapet Ranheim, eiendomssjef Morten Hagh
   • A-krim Nordland, Nordland politidistrikt næringslivskontakt Håvard Fjærli