– Mitt inntrykk er at næringslivet tar pandemien på alvor

 

Foto: Mye i Media

Kommuneoverlege Frode Berg gir råd til næringslivet for en koronatrygg sommer.


Publisert: 29.06.2020


– Ved utgangen av januar begynte Verdens helseorganisasjon (WHO) å gi advarsler. Dette tok vi på alvor og begynte å planlegge for en mulig pandemi, sier kommuneoverlege i Rana, Frode Berg.

God informasjon

Smittevernarbeidet tilhører kommuneoverlegens ansvarsområder, men dette har ikke vært et prioritert område tidligere.

– Vi var ikke dårligere forberedt enn andre kommuner i Norge, men vi var ikke godt forberedt.
Deres første prioritet var å gi informasjon til media, institusjoner, og til alle ansatte i Rana kommune. Alle måtte ha riktig situasjonsforståelse for å agere korrekt.
– Det som er så vanvittig er at fra det ble varslet epidemi i Kina til vi hadde full epidemi i Norge, gikk det bare to måneder. Det er spesielt. Viruset er smittsomt, det er dødelig. Det finnes ingen effektiv medisin eller vaksine. Vi har derfor lite å stille opp med om noen skulle bli syke. Derfor er det egentlig superkult å se at de gode, gamle smittevernrådene fungerer så godt. Holde avstand, vaske hendene og holde seg hjemme når man er syk. Og vi har tilegnet oss ny kunnskap som vi tar med oss videre, sier Berg.

Forventer smittetilfeller

I Rana kommune er det så langt registrert tre koronasmittede.

– En av grunnene til at folk ikke er like bekymret for koronaviruset nå som i begynnelsen av mars, er at vi har fått bevist at vi kan håndtere det. Det er mulig å bekjempe et virus på andre måter enn med medisin eller vaksine, og det gjør at vi klarer å slappe litt av. Vi forventer fremdeles flere smittetilfeller, men det viktigste er at vi klarer å håndtere det. I dag har folk lov til å føle seg trygge. Man kan gjøre ting man har lyst til og allikevel følge reglene. Ved å høre på myndighetene, har vi klart å slå ned noe som tilsynelatende var helt ute av kontroll. Det er jo helt formidabelt, forteller Berg.

Det forventes økt reisevirksomhet i sommer og det gjør at smittekartet kan se noe annerledes ut i august. Områder som i dag har lite eller ingen smitte, kan plutselig få det. Enkelte næringsvirksomheter har høysesong om sommeren. Deriblant reiselivsbransjen med opplevelser, overnatting og restauranter.
– Det er viktig at de er sitt ansvar bevisst. De har et ansvar for å få bedriften til å gå rundt og betale lønn til sine ansatte, men de har også et ansvar for å holde både ansatte og gjester trygge.

Koronatrygg sommer

– Mitt inntrykk er at næringslivet tar pandemien på alvor. Nå har det kommet veiledere og nye normer for de fleste bransjene, og Rana kommune har hatt god dialog med mange bedrifter. Mitt inntrykk er at næringslivet tar pandemien på alvor. Det er bra og det er viktig at de gjør det.

Frode Bergs beste råd til en koronatrygg sommer:

 1. Hold avstand.
  Det skal fremdeles være én meters avstand mellom folk. Har man lokaler hvor det pleier å være mye aktivitet, kan man ha færre mennesker enn om man har et lokale hvor folk pleier å sitte ved bordene sine. Dette gjelder også butikkene. Har man mye hyller som tar plass i lokalet, så legger dette noen begrensninger for hvor mange som kan være inne samtidig. Men, det er ikke bare næringa sitt ansvar. Også kundene. Man må samarbeide for å lykkes.
 2. God håndhygiene. Legg til rette for at både ansatte og kundene får rengjort hendene.
 3. Vask det som mange tar på. F.eks ketchupflasker, salt- og pepperbøsser. Kanskje kan dette være tiden for å bruke porsjonspakninger.
 4. Vær bevisste på vaskerutinene. Man kommer langt med sunn fornuft.
 5. Ikke stress. Å holde god avstand tar litt lenger tid.
 6. Vis hensyn. Respekter at enkelte har god grunn til å være redde for å få viruset.

— Jeg oppfordrer bedriftene til å snakke sammen. Kanskje har andre en billigere og mer effektiv måte å gjøre det på. Finn gode løsninger sammen. Det kan også forebygge konkurransevridende tendenser.

Elise Bratteng Rønning og Marius Martinsen.

Til Elise – Fra Marius

– Vi har hatt stor pågang på bookinger de to siste ukene, og det er få avbestillinger i forbindelse med korona, da de fleste flyttet sin booking fremover i tid, noe som er supert, forteller daglig leder ved Til Elise-Fra Marius, Elise Bratteng Rønning.

I år kjører de en 5-retters sommer meny i hele juli og ut første uken i august.Fra andre uken i august vil det være mulig å booke seg inn på 6-eller 8-retters meny.

– Vi følger Folkehelseinstituttetsregler for smittevern, og NHOs bransjenorm. Alle i vårt personal er godt opplært i bransjenormen som følges både i restauranten og på rom.

Noen av tiltakene vi gjøre er:

 •  Syke gjester og ansatte må holde seg hjemme.
 • Unngå trengsel ved resepsjon, fellesarealer osv.
 • Vurder tiltak for å organisere kø.
 • Kortbetaling og annen kontantløs betaling.
 • Oppfordre gjester til håndvask/ hånddesinfeksjon ved ankomst.
 • Sørg for hyppig renhold av alle utsatte flater.
 • Sørg for godt renhold av hotellrom mellom gjester. Fjern pynteputer og sengetepper som ikke vaskes regelmessig.
 • Ved bekreftet smittetilfelle, gjennomføres smittevask av hotellrom og andre områder hvor gjesten oppgir å ha oppholdt seg.
 • Legg til rette for 1 meter avstand mellom bordoppsett i restauranten.
 • Begrensning på 20 gjester ved hvert bord, forutsatt at det fortsatt er mulig å praktisere godt smittevern og 1 meter avstand ved så store grupper.
 • Unngå deling av menyer, serveringsbestikk, ketchupflasker, saltbøsser og all annen mat og utstyr som er ment for deling.
 • Ansatte må kunne overholde 1 meter avstand til hverandre ved vedvarende arbeid på kjøkken etc. Det er greit å passere hverandre/stå nærmere i korte tidsrom av gangen.
 • Sørg for at det kan holdes 1 meter avstand mellom deltakere på møter/kurs.
 • Begrensning på 50 personer på arrangementer på offentlig sted.
 • Sørg for god opplæring av alle ansatte.
 • Ansatte bør jobbe i faste crew så langt det lar seg gjøre, for å unngå smitte mellom ansatte

– Vi er opptatt av å ha god dialog med de andre bedriftene i området, både Lurøy og Nesna. Dette tror vi er ekstra viktig i en slik vanskelig periode som har vært, sier Bratteng Rønning.