Transport- og logistikkutdanning

2017-02-24
Å ha fagutdanning lokalt er med på å sikre framtidig rekruttering.


Johan Skårvik Rostad, første lærling i logistikk ved Rana Gruber, og neppe den siste.



Utdanning som etterspørres i næringslivet


Næringslivet ønsker å tilby spennende læreplasser for transport- og logistikkelever for å styrke rekrutteringen til faget og øke egen konkurransekraft.




Publisert 24.02.17




Samler intensjonsavtaler


Opplæringskontoret har utført en større kartlegging av behovet for fagkompetanse innen logistikk og transport.
– Vi hadde en rekrutteringsrunde blant elevene som ga god respons. Imidlertid bestemte Fylkestinget, på grunn av tidligere søkerhistorikk og en funksjonsfordeling mellom Sandnessjøen og Mo i Rana, å legge ned VG2 transport og logistikk ved Polarsirkelen videregående skole. Dermed kan ingen elever søke på transport og logistikk i Rana for neste skoleår, sier Ørjan Kulseng-Johansen som har ansvaret for arbeidet med lærlinger i dette faget.

Kulseng-Johansen legger til at de vil jobbe videre for å dokumentere kompetansebehovet og følge opp bedrifter som er interessert i å bli lærebedrifter. En rekke bedrifter er på hugget og stiller gjerne med intensjonsavtaler for å ta inn lærlinger. Av de elevene som startet i år, har allerede fire forhåndsavtaler med bedrifter som ønsker lærlinger. I tillegg ser det veldig positivt ut for de andre elevene i klassen som ikke har fått forhåndsavtale. De gjør en god figur under utplassering og læreplass blir ikke noe problem for de til sommeren.

Nøkkel til effektivisering

Johan Skårvik Rostad er lærling ved Rana Gruber og har forstått viktigheten av en effektiv logistikkhåndtering. Han er ferdig som lærling til høsten, og håper nå på fast ansettelse etter endt læretid.

– Jeg trives kjempegodt. Logistikk trengs overalt og det er et interessant fag. Jeg endte opp ved Rana Gruber, og det er jeg veldig glad for, sier Skårvik Rostad. Han tilbringer arbeidsdagene på varelageret i Gullsmedvika.
– Jeg effektiviserer arbeidsoppgaver og prøver å finne nye løsninger. Det er kanskje ikke så mange som har valgt denne utdanningsretningen tidligere, men det er et fag som stadig blir viktigere. Nå har jeg lagerstyring hos Rana Gruber og sørger for at alle deler er på plass til enhver tid, sier han og legger ikke skjul på at han liker seg på arbeidsplassen.

Vil sikre rekruttering


Thomas Hammer, faglig leder Rana Gruber, sammen med lærling Johan Skårvik Rostad og Ørjan Kulseng-Johansen fra Opplæringskontoret bekrefter at fagarbeidere er ettertraktet.


Rana Gruber bidrar gjerne i dugnaden om læreplasser og har allerede signalisert at de ønsker to nye lærlinger når Johan er ferdig.
– Vi har veldig god erfaring med ham og han har vært en god ressurs for oss. Det er ikke enkelt å få tak i lærlinger. Om vi i tillegg ønsker å beholde dem her ved å tilby fast ansettelse er det langt enklere om de har lokal tilhørighet, sier faglig leder ved Rana Gruber, Thomas Hammer.

Det er vanskelig å få tak i fagarbeidere med denne kompetansen. fagutdanning lokalt bidrar til å sikre rekruttering. Det innføres stadig strengere krav og nye tekniske løsninger som forutsetter oppdatert kompetanse.


faglig leder Thomas Hammer, Rana Gruber

Nordland fylkeskommune avgjør skolestrukturen

Trine Rimer i RNF tror Helgeland, som er den ledende industri- og ekstportregionen i landsdelen, vil trenge kvalifisert arbeidskraft innen fagfeltet drevet fram av ny teknologi og nye distribusjonsformer. En rekke bedrifter står dessuten foran et generasjonsskifte som krever påfyll av arbeidskraft. Det er opp til Nordland fylkeskommune som skoleeier å avgjøre hvilke studietilbud de vil prioritere, men vi kan komme med innspill.

Det er nok søkere og nok læreplasser til transport og logistikkutdanningen ved Polarsirkelen videregående. Sektoren står i vid forstand for 1000 arbeidsplasser i Rana-regionen som styrker Mo i Rana som knutepunkt for logistikk og distribusjon.


Trine Rimer, Ranaregionen Næringsforening

Mo i Rana har en sentral rolle i utviklingen av transportveier og havner inn i det europeiske transportnettet (TEN-T). Det jobbes med dypvannskai, jernbaneutbedring og ny flyplass. I sum gir dette grobunn for etablering av nye næringer og nye arbeidsplasser.

Næringsforeningen, Opplæringskontoret, Polarsirkelen videregående og bransjen vil jobbe sammen om å løfte fag- og yrkesopplæringen. Rimer har god tro på at fylkesråden for utdanning vil ta opp transport- og logistikk ved Polarsirkelen til ny vurdering, ref. til deres eget vedtak om at tilbudsstruktur og fremtidig utdanningsprofil skal treffe arbeidslivets behov for kompetanse og arbeidskraft der hvor det er lærebedrifter. Struktureringen av det videregående skoletilbudet bør være markedsstyrt, selv om fylket velger å opprettholde linjer de av politiske årsaker ønsker å beholde selv om elevtallene egentlig er for lave.

Tidligere omtale avvikling av VG2 transport og logistikk.

Søknadsfristen forvideregående utdanning er 1. mars. En undersøkelse viser at interessen for å søke yrkesfag er høyere enn samme tid i fjor. Det er imidlertid tøffere tider for de 16 videregående skolene i Nordland, alle sliter med den samme utfordringen; konkurransen om de 3.000 ungdomsskoleelevene som skal gjøre sine valg. De siste fem årene er det blitt 400 færre av dem, og ingen kan være sikre på hvilke skoler og linjer som får mest oppslutning før etter søkertallene er klare.

Les RNF sitt svar til utdanningsråden vedrørende nedleggelsen.
facebook

Siste nytt