Too Good To Go

Lena Jenssen Hæg i butikkutsalget hos Bakeriet Mo i Rana synes det er fint at mye av overskuddsvarene selges i Too Good To Go.

Bare i Norge kaster vi over 385 000 tonn mat hvert år, og verdens matproduksjon står for om lag 30 prosent av klimagassutslippene. En tredjedel av denne maten går dessverre rett i søpla, noe som definitivt ikke er særlig bra for miljøet.


Publisert: 24.06.19


Det kreves store mengder energi for å produsere, frakte og oppbevare mat, og når maten går til spille er ressursbruken bortkastet. En fjerdedel av maten som kastes på verdensbasis ville faktisk vært nok til å mette alle som sulter i verden per i dag.

Nå kan både du og jeg ved hjelp av vår egen mobiltelefon og appen Too Good To Go være med på å gjøre noe med denne problematikken.

Appen hjelper spisesteder, bakerier, butikker, kantiner og hoteller med å redusere matsvinnet sitt. I Rana er det etter hvert flere bedrifter som benytter seg av appen, og erfaringene hos disse har så langt vært svært positive.

POPULÆRE OVERSKUDDSVARER
Hos Bakeriet Mo i Rana tok de appen i bruk for to år siden, og salgssjef Bjørn-Tore Hansen synes konseptet i seg selv er helt genialt.

– For de fleste handler det nok selvsagt litt om å vurdere mengde varer vi sender fra oss via Too Good To Go opp mot tapt salg, men det er en veldig fin måte å få ut overskuddsvarer mot slutten av arbeidsdagen på, sier Hansen.

– Kundene vet jo aldri akkurat hva de får, og det er jo bare artig at det blir en form for overraskelsespakke. De får uansett mye mat for pengene, og vi reduserer matsvinnet vårt, smiler han.

– Vi lager til omkring syv-åtte slike pakker daglig, og det har enda ikke skjedd at vi ikke har solgt alle. Så dette er populært ute hos forbrukerne, og hos oss ligger den største gevinsten i at det blir mindre som kastes.

– På fredager kan det hende seg at vi har noen kaker stående som ikke er blitt solgt. Da har vi i tillegg til Too Good To Go laget oss en ordning der disse blir kjørt ut til sykehjem og lignende. Vi synes det er for galt at god mat skalkastes, og da er det fint at sykehjem eller de som har vakt og beredskap kan få glede av det, sier Hansen.

SURDEIGSPRODUKSJON
– I et bakeri på vår størrelse er det mye varer i sirkulasjon, og hos oss gjør vi også andre og større tiltak i kampen mot matsvinn, forteller salgssjef Bjørn-Tore Hansen, og tar oss med ut i produksjonshallen. Der møter vi produksjonssjef Roy Stenersen, som forteller at de hos Bakeriet Mo i Rana produserer omkring 5000 liter sur, som videre brukes i brødproduksjonen.

– Til denne produksjonen går det årlig med over 50.000 av våre egne overskuddsbrød. Faktisk er om lag femti prosent av ”melet” vi bruker i brødproduksjonen basert på overskuddsbrød. Disse kvernes og tilsettes vann og mel, og etter et par døgn har vi en levende surdeigskultur som brukes i brødproduksjonen. Dette gjør at vi kan redusere mengden tilsettingsstoffer og gluten, og få et renere brød, forteller Stenersen.

– Vi har jobbet mye med utviklingen av prosessen vår. Den er blant annet støttet av, og godkjent hos, Norges Forskningsråd og SkatteFUNN, og er nokså unik. Det er ingen andre bakerier i Norge som har gjort tilsvarende, så akkurat på den fronten er vi banebrytende, smiler produksjonssjefen.

– Vi får et bedre og mer holdbart produkt på denne måten, og i tillegg får vi med oss aromastoffer fra de brødene som kvernes. Vi får altså benyttet dette som en råvare i vår egen surdeig. Nå er vi inne i vårt tredje år med slik surdeigsproduksjon, og i løpet av et
år er det altså snakk om betydelige mengder som reddes fra å bli matsvinn hos oss, sier Stenersen avslutningsvis.

Vil du registre din bedrift?

Too Good To Go er en gratis app som bidrar til å redusere matsvinn. Spisesteder, butikker, kantiner m.fl. kobles sammen med folk som har lyst til å redde mat fra å havne i søpla. Dette kan gi din bedrift mulighet til å vise seg fram for en ny kundegruppe og samarbeide om å gjøre verden litt grønnere.

Vil du registrere din bedrift og redusere matsvinn? Send epost til Too Good To Go

Vi lager alltid smilefjes på eggene. Det er fint å starte frokosten med et smil, ler restaurantsjef Torill Windseth. Hotelldirektør Ove Bromseth sier seg hjertens enig.

Scandic Meyergården hotell tok appen Too Good To Go i bruk 4. mars i år og har allerede solgt 300 porsjoner med frokost. Det har, slik jeg ser det, vært en kjempesuksess, sier restaurantsjef Torill Windseth.

– Vi forsøker jo ellers å bruke så mye som mulig av matrester, men en god del er likevel slik at de må ut som ferskvare, og da er denne ordninga helt topp, fortsetter hun.

MATSVINN ER TAP
– Vi er i startgropa på dette her hos oss, men vi ser helt klart for oss at vi skal utvide konseptet til også å gjelde etter både lunsj og middag. Vi må bare bli ”varm i trøya” først, men vi ser at det ligger et potensiale i å utnytte overskuddsmat alle våre måltider, legger Windseth til.

– Det vil variere fra dag til dag hva som er i frokostpakkene, men vi jobber selvsagt med at det skal se delikat ut, og det er gode porsjoner, smiler hun.

– Dette er jo mat som ellers ville gått til spille, supplerer hotelldirektør Ove Bromseth.

– Matsvinn er jo et direkte tap for oss, og det krever ikke noe vesentlig ekstra jobb av oss heller å håndtere denne tjenesten i dag. Dessuten kan vi jo faktisk tjene noen kroner på overskuddsmaten som ellers ville gått i søpla, samtidig som vi gjør noe bra for miljøet, sier Bromseth.

TAR SAMFUNNSANSVAR
Klima og miljø er en av de virkelig varme potetene for tiden, og det debatteres, protesteres og kjempes både i media, i politikken og overalt i dagens samfunn.

– Vi har fokus på miljøspørsmålet på mange fronter. Blant annet har vi vært Svanemerket i fire år nå, og der er det mange punkter som må være tilfredsstilt for å oppfylle kravene. Ren kraft, avfallssortering, vaskemidler og en hel del annet, forteller hotelldirektøren.

– Dagens forbrukere fokuserer mer og mer på miljøhensyn. En tilleggseffekt for oss kan være at det løfter litt på omdømmet vårt hos studenter og annen ungdom, som er morgendagens kunder. Og med Too Good To Go kan vi også vise omverdenen at vi tar samfunnsansvar, avrunder restaurantsjef Windseth.