Tilbake på Mo etter mange år for Leger uten grenser

– Multiconsult er et firma i vekst, og det er spennende å være med på vekstprosessen, sier Ninja Røreng.

Etter mange år for Leger Uten Grenser setter Ninja Røreng litt ekstra pris på reint vann, frisk luft og frihet. Perspektiver hun tar med seg tilbake til Rana og jobben som prosjektingeniør i Multiconsult AS.


Publisert 27.06.2018


– Jeg har verken partner eller unger, noe jeg tror er grunnen til at mange på min alder flytter hjem igjen. For meg er det andre ting som er viktig, i hvert fall etter tida i Leger Uten grenser: Reint vann, frisk luft, fri og åpen natur, og det at du kan bo i et hus uten piggtrådgjerder rundt. Jeg føler meg veldig fri og rein mentalt når jeg er her, sier Ninja Røreng med et lite smil.

Ninja flyttet hjemmefra første gang som 16-åring. Hun utdannet seg til energingeniør gjennom studier i Norge, Finland og England, og flyttet til Oslo, der hun fikk jobb i Rambøll – en global samfunnsrådgiver som tilbyr rådgivende ingeniørtjenester.

I 2013 dro hun hjem til Mo for å jobbe for VVSplan AS.

“Happy shooting”

Men Ninja Røreng hadde lenge hatt en drøm om å jobbe for en humanitær organisasjon eller en type frivillig arbeid, og da hun året etter fikk tilbud om å jobbe for Leger uten Grenser i Zimbabwe, var hun ikke vond å be. Hun sa opp jobben sin på Mo og dro til hovedstaden Harare for å sørge for vannforsyning til slumområdene.

Etter fire måneder på prosjektet i Zimbabwe, fikk hun tilbud om fire nye måneder for Leger Uten Grenser i Sør-Sudan.
– Da fikk jeg lov til å kjenne litt på det å være innesperret. Vi fikk ikke lov til å bevege oss på gata etter at det hadde blitt mørkt, forteller Ninja.
– Vi befant oss ikke i en krigssone, men Sør-Sudan er et ekstremt ustabilt land, der konflikter blusser opp og ned. Befolkningen er generelt tungt bevæpnet, og det er mye skyting om kvelden. Det som er rart er at du blir vant til det. De fleste gangene var det såkalt “happy shooting,” folk feirer mange anledninger, som bryllup, fotballkamper og fødsler med å skyte i lufta, forteller Ninja, som trivdes i Sør-Sudan.

Til Afghanistan

– Jeg hadde en veldig fin opplevelse i Sør-Sudan. Vi jobbet i et forholdsvis lite samfunn, og kom veldig nært på dem som bodde der. Vi var der for å være med på å bygge et lokalsykehus, og opplevde mye takknemlighet og engasjement.

Men oppholdet satte sine spor. Ninja var sliten, hun hadde vært mye syk og hadde gått ned ti kilo i vekt. Hun tok derfor en liten pause i Norge før det bar videre til Afghanistan.Ninja ble engasjert som VVS-teknisk prosjektleder for fem sykehus.

– Jeg var nervøs før jeg dro, selvfølgelig, men man kan ikke tillate seg å være redd i felt. Leger Uten Grenser er en organisasjon som er ekstremt opptatt av sikkerhet, og jeg føler meg trygg sammen med dem. Det er nok verre for dem som er hjemme, sier hun.

Ville hjem

Etter oppholdet i Afghanistan ble Ninja Røreng headhuntet til en stilling ved Leger Uten Grensers hovedkontor i Brussel, der hun jobbet med planlegging av sykehus. Hun skulle etter den opprinnelige planen bli der i fem måneder. Det ble 13. Da hun ble bedt om å forlenge oppholdet i ytterligere et halvt år, takket hun nei.

– Jeg følte at jeg var ferdig med det jeg kunne bidra med, og tok en tenkepause. Det var meningen jeg skulle dra tilbake i felt, men jeg kjente at jeg ville være hjemme. Nå er det Rana som gjelder, forteller 32-åringen, som ikke har hatt problemer med å skaffe seg jobb.
– Jeg har truffet bra med utdanningen min og erfaringen min, det har vært flere aktuelle jobber innenfor mitt fagfelt. Det kan jo være ei oppfordring til studenter eller folk utenfor Mo som vil hit: Hold øynene oppe og ta kontakt. Det virker som arbeidsmarkedet innenfor de tekniske fagene er godt, med spennende jobber og prosjekter i distriktet.

Gode jobbmuligheter

Ninja gleder seg til å gå løs på jobben som prosjektingeniør i Multiconsult.
– Det er et firma i vekst, og det er spennende å være med på vekstprosessen, sier hun, og trekker fram flere fordeler ved å jobbe i et mindre firma i distriktet:
– Jeg har jobbet i samme bransje i Oslo, og i et stort firma blir man fort spesialisert innenfor et felt. På Mo kan jeg jobbe med offentlige bygg, industriprosjekter og næringsbygg. Man må dekke mange fagområder, noe som fører til at man hele tiden blir pushet til å lære mer. Det er viktig for meg i arbeidslivet, sier Ninja Røreng.


FAKTA: Ninja Søreng er 32 år, fra Rana, og er utdannet energiingeniør. Hun er ansatt som prosjektingeniør i Multiconsult, et av Norges ledende miljøer innen prosjektering og rådgivning. Ved hjelp av mer enn 2900 dyktige medarbeidere tilbyr selskapet multifaglig rådgiving, design, prosjektering, arkitektur, prosjektoppfølging, ledelse, verifikasjon og kontroll – både nasjonalt og internasjonalt.