– Skal tilbake til normalen

Styreleder i NHO Nordland, Espen Haaland. Foto: Mye i Media AS

– For de aller fleste har dette vært en tøff periode. Alle bedriftene er avhengige av å få hjulene i gang igjen, sier styreleder i NHO Nordland, Espen Haaland.


Publisert:


Landet har så smått gjenåpnet med færre restriksjoner, færre smitteverntiltak og flere tiltakspakker. Men krisen er ikke over.

POSITIV SOMMER

– For mange av våre medlemsbedrifter har sommeren vært positiv. Siden juni har detaljhandelen økt betydelig. Ikke i antall besøkende, men i omsetning. Enkelte har rapportert om en omsetningsøkning på hele 20 prosent, forteller styreleder i NHO Nordland, Espen Haaland.

Hotell og overnattingssteder har meldt om en fantastisk sommer, der enkelte har hatt 100 prosent belegg gjennom sommeren, men opplever stor usikkerhet nå som ferien er over.

– Industrien har hatt det tilnærmet normalt og bygg- og anleggsbransjen har hatt god aktivitet frem til nå. De har vært veldig flinke til å innføre strenge tiltak for å unngå smitte på byggeplassene, da det er kostbart for dem med forsinkelser. Vi ser at spesielt anleggsbransjen har litt mørke skyer i horisonten nå mot høsten, og det er ekstra viktig at det offentlige bidrar med prosjekt og setter dem ut i live, sier Haaland som mener at kompensasjonsordningene har virket i varierende grad.

– Noen har hatt stor nytte av dette, mens andre treffer ikke kriteriene. Den gruppen som har kjempeutfordringer er dem som driver med kulturarrangementer, og opplevelsesnæringa er i praksis ute av drift når de ikke får gjennomføre planlagte festivaler, konserter og andre arrangementer.

GOD HÅNDTERING

NHO Nordland tror krisen kommer til å vare lenge, og ettervirkningene enda lengre.
– Vi er bekymret for konferansehotellene. Norge har blitt digitalisert i racerfart, og mange har tilpasset seg dette, men vi tror allikevel at folk etterhvert vil ha behov for å møtes og vi tror at markedet vil komme tilbake.

Han synes at Norge generelt sett har håndtert situasjonen godt.
– Lokalt har vi hatt lite smitte, og det er selvsagt en fordel. Vi har i tillegg et svært variert næringsliv, og en god miks mellom offentlige og private etater, og ulike bransjer. Vi har et næringsliv som er vant til å tilpasse seg hms-reglement, og de nye smitteverntiltakene har blitt innført på en god måte.

– Vi håper å se en snarlig normalisering, og samfunnet skal tilbake til normalen. Vi vil i løpet av høsten fokusere på medlemmene våre og stille opp for dem som har fått endrede forutsetninger.