Bitfury satser i Norge

Markedssjef i Helgeland Kraft, Arild Markussen (t.v.), MIP-direktør Arve Ulriksen og ordfører Geir Waage klipper snoren sammen med Bitfury-sjef Valery Vavilov (t.h.)

Verdens ledende teknologiselskap innen blockchain-teknolog åpner datasenter i Mo i Rana. Det største i landet målt i kraftforbruk.


Publisert 20.03.2018


Bitfury investerer 274 millioner i infrastruktur og vil i første omgang skape 30-35 arbeidsplasser i Mo i Rana. Administrerende direktør Valery Vavilov slapp nyheten på dagens pressekonferanse. Den internasjonalte aktører satser i Mo i Rana for å utvikle blokkkjedeteknologi og utvinne den virtuelle internettvalutaen Bitcoin. Vavilov tror blockchain-teknologi og kryptovaluta endrer verden vi lever i, og at etableringen i Mo i Rana bare er starten. I første fase setter de opp 30 konteinere fullstappet med servere, som til sammen vil ha et strømforbruk på 40 megawatt.

En merkedag for digital industri

Etableringen av datasenter og et voksende IT-miljø kan løfte industrien inn i den digitale tidsalderen, koble oss på viktige nettverk og gjøre oss bedre rustet til å møte endringene som kommer. Slik kan Mo i Rana også bli attraktiv for andre datasenteraktører, mener adm.dir. Arve Ulriksen i Mo industripark.

Administrerende direktør Valery Vavilov (t.h.) i Bitfury har valgt Mo i Rana blant annet fordi selskapet er miljøbevisst og ønsker et så lavt karbon-avtrykk som mulig.

Mo i Rana har optimale klimatiske forhold, industrikompetanse, overskudd på grønn kraft og fordelaktige reguleringer, både nasjonalt og regional.

Administrerende direktør Valery Vavilov i Bitfury

Bitfury er opptatt av å bruke lokale aktører, blant annet Momek og Helgeland Kraft. Markedssjef Arild Markussen er godt fornøyd med avtalen. Deres mål er at den fornybare kraften som produseres lokalt, brukes på Helgeland slik at aktiviteten økes her.

– Vi har nok av ren lokal kraft. Dette blir vår største kontrakt noensinne, 350 GWh, sier Markussen.


Funfacts

Datasentre må til for at internett skal leve opp til våre forventninger. Vi vil at det skal gå fort, og virke. I tillegg bruker vi nettet på måter som krever stadig mer lagringsplass. I 2015 sto streaming for 63 prosent av internettrafikken. Innen 2020 kan dette tallet nå 80 prosent, ifølge estimater fra Cisco. En økende andel går til de svært energiintensive regneprosessene som må til for å produsere bitcoins.

Skeptikerne til kryptovaluta viser til det høye kraftforbruket, til svindel og hvitvasking. Samtidig omtaler både Verdensbanken og sjefen for Det internasjonale Pengefondet (IMF) at den digitale valutaen har kommet for å bli. Denne formen for transakjsoner over nett uten mellomledd kan bl.a. effektivisere kontraktsinngåelser, redusere korrupsjon og sikre helse- og persondata.