Har landet i Mo i Rana

Dejana Tokanovic visste ikke at hun skulle finne drømmejobben i Mo i Rana da hun utdannet seg til ingeniør i Beograd. Mye har skjedd siden den gang.

Dejana Tokanovic fra Serbia er sivilingeniør ved Imtas og bruker mammapermisjonen på kompetanseheving, slik at hun er oppdatert når hun skal tilbake til kontoret.


Publisert 12.067.2018


– Jeg drømmer om at Imtas får være med på å bygge den nye flyplassen i Mo i Rana

Denjana Tokanovic føler at hun har landet i Mo i Rana. Det var ingen selvfølge. Hun har bodd i en rekke land og utdanningen tok hun ved Universitetet i Beograd.

– Ingeniøryrket er svært mannsdominert, så det var vanskelig for meg å finne en god arbeidsplass i Serbia og arbeidspresset er stort.

Jeg jobbet fra åtte om morgenen til åtte om kvelden, og fikk kjeft av sjefen om jeg dro hjem for tidlig. I 2014 fikk jeg mulighet til å jobbe i Russland og lærte meg russisk. Der fikk jeg være med å bygge en vannpark i Rostov. Senere jobbet jeg med utendørsbasseng og sauna i forbindelse med OL i Sochi, forteller hun.

Deretter hadde hun en «once-in-a- lifetime-experience» i byen Sabetta i et stort russisk-serbisk olje- og gass firma som heter Velesstroy. Det er et firma med 15.000 ansatte.

– I begynnelsen var det ikke veier som gikk til byen, om vinteren kunne det bli minus 50 grader og vi fløy inn med helikopter. Men, nå har de fått stor flyplass og blitt en storby. Det har skjedd en enorm endring i Sabetta, nord for polarsirkelen, og jeg håper en ny flyplass i Mo i Rana kan bidra til på å gi litt av samme effekt.

OPPTATT AV KOMPETANSEHEVING

De skulle egentlig flytte til Tyskland og hadde i den forbindelse lært seg tysk, men begynte å studere norsk da planene ble endret. Hun flyttet til Oslo sammen med mannen sin i 2016, men fant drømmejobben i Mo i Rana i stedet.

– I Serbia jobbet jeg hovedsakelig med konstruksjoner i betong. Imtas jobber derimot mye med stål, som er interessant å lære mer om. Arbeidspresset her er mindre. Vi føler at vi har landet i Mo i Rana. Mer er på stell, og med stort fokus på teamarbeid. Det er veldig sosialt på jobben. I Mo i Rana ser vi for oss å kunne leve et godt liv og stifte familie. Jeg ser for meg en fremtid her, sier Tokanovic.

Hun jobber med statiske beregninger og forbereder tegninger for utførelse på byggeplassen, 3D-modeller, skriver tilbud og teknisk dokumentasjon. Nå er hun i mammapermisjon sammen med sin ni måneders gamle baby og har fått besøk av sin far.

– Det verste er egentlig at venner og familie er langt unna, men jeg håper at det skal bli enklere å reise når flyplassen er ferdig. Nå er det derimot babysvømming og trening på Stamina som gjelder. Jeg er i tillegg veldig opptatt av kompetanseheving og har prøvd å lære meg noen nye programmer under permisjonstiden og tar norsktimer via Skype. Og så er det stas med med en stolt bestefar på besøk.

HAR LANDET

Hun har utforsket nærmiljøet og besøkt Appelsinhaugen, Marmorslottet og Svartisen, men hun drømmer om å se mer av landet.

– Vi føler at vi har landet i Mo i Rana, og jeg gleder meg til å ta fatt på nye oppgaver når jeg er tilbake på jobb. Imtas sin filosofi er at det er viktig å ha det gøy på jobb, gode relasjoner gir godt arbeidsmiljø.

– Nå drømmer jeg om at Imtas får ta del i byggingen av den nye flyplassen.Det hadde vært veldig gøy.


DEJANA TOKANOVIC

■ Er ansatt som sivilingeniør hos Imtas AS.

■ Imtas AS har 80 ansatte og en årlig omsetning (2017) på 114 millioner kroner.

■ Hun er 36 år og kommer fra Serbia.

■ Hun har tidligere jobbet for store internasjonale firma både i Serbia og Russland, deriblant Velesstroy.