Friskmelder den norske økonomien

DNB markets ved senioranalytiker Eirik Larsen presenterte et godt økonomisk værvarsel på næringslivslunsjen 02.11. Det er høst der ute, men likevel stadig flere lyspunkt i horisonten, om enn ikke helt skyfritt.


Publisert 03.11.2017


Verdensøkonomien blir stadig sterkere, med større bidrag fra industrilandene. Samtidig synes «oljebremsen» endelig å slippe taket i den norske økonomien, forklarte senioranalytiker Eirik Larsen da DNB Markets halvårsrapport, Økonomiske utsikter II-2017, ble presentert i Meyergården Spektrum denne uka.

Positivt vekstomslag

Vi har kommet oss igjennom et ganske krevende 2017, og i dag ser vi noe lysere på framtiden. Ved inngangen av året lå risikoen for at politiske veivalg kunne utløse lavere vekst og finansuro som mørke skyer over de økonomiske utsiktene. Blant annet hadde den nyvalgte amerikanske presidenten varslet proteksjonistiske tiltak som i verste tilfelle kunne utløse en global handelskrig, og dette var bare en av bombene som kunne smelle.

Larsen konstaterte at det truende skylaget har sprukket opp. Trumps trusler om økte tollbarrierer er tonet ned. I det franske valget vant EU-forkjemperen Macron over euromotstanderen Le Pen. I stedet har det kommet en fønvind av gode nyheter, som vedvarende sterk etterspørselsvekst i Kina og eurosonen. USA, Kina, Japan, Tyskland og Sverige er alle inne i en høykonjunktur, der både kapasitetsutnyttelse og vekst er over normalen. Larsen viste også til at krona ikke har styrket seg, slik som forventet ved forrige korsvei. Positive, selvforsterkende krefter er i sving. Høyere oljepriser og bedring i arbeidsmarkedet generer økt optimisme, som igjen kan bidra til en noe høyere norsk rente og kronekurs etter hvert. Les pp-presentasjonen til Eirik Larsen her.