Fra Oslo til Utskarpen for å skape sitt eget livsverk

Elise Bratteng Rønning og Marius Martinsen sa fra seg tilværelsen som stjernekokker i Oslo, og skaper i stedet sitt eget drømmested I Utskarpen.

Han sluttet på kokkelandslaget, og de sa begge opp jobbene sine på Kulinarisk Akademi i Oslo for å åpne sin egen matdesinasjon i Utskarpen.


Publisert:18.06.2018


I juni realiserer Elise Bratteng Rønning (32) og samboeren Marius Martinsen (32) sin egen drøm når de åpner “Til Elise” “Fra Marius” med restaurant og overnatting.

– Vi hadde det veldig bra i Oslo, men vi tror dette blir enda bedre. Vi går all inn. Dette er vårt livsverk og vår drøm, sier Elise Bratteng Rønning og Marius Martinsen.
Da paret i 2015 fikk nyss om at Utskarpen gård var til salgs, slo de til. Siden har de investert 14 millioner kroner livsverket, med støtte fra Innvasjon Norge.

GAMMET OG NYTT
Det gamle nordlandhuset på gården er ombygd og påbygd, og har nå en god blanding av nytt og gammelt. Huset har seks overnattingsrom i andre etasje, alle med eget bad. I tillegg er det bygd et rom tilrettelagt for handikappende i første.

Første etasje er delt i to – i stortstua og matbaren. Restauranten, storstua, kan ta i mot 40 gjester med menykonseptet “Fra beite til bord”. Det innebærer ekte matopplevelser basert på gode, bærekraftige og mest mulig kortreiste råvarer. I storstua vil det være åpent på lørdager når det ikke er arrangementer.


– Det skal være en opplevelse. Folk skal slippe å dra til Oslo eller Europa. Nå kan de spare billetten og komme til Utskarpen, sier Marius Martinsen.

Den mer uformelle matbaren rommer opp til rundt 30 gjester. Matbaren vil ha åpent fra onsdager til søndager, og vil tilby ulike småretter. Her kan du stikke innom for en matbit eller kaffe. Men det er det er lurt å ta en telefon først, i tilfelle det er arrangement på gården. Elise og Marius vil også tilby hyttemat som folk kan kjøre innom og hente med seg.

ALLE VELKOMNE
– Vi ønsker jo å være en matdestinasjon, så vi håper jo at folk vil komme og bo hele helgen og få med seg alle måltider. Men det er viktig for oss at alle føler seg velkomne, enten de vil ha en stor matopplevelse, eller stikke innom for en snacks eller en kaffe. Vi tilpasser oss etter det folk vil ha, sier Marius.

For Elise og Marius handler ekte matopplevelser om de beste råvarene. Fra verandaen kan gjestene se ned på beitende kyr fra Sletten fård, som drives av Elises søster Solveig og hennes mann, Geir Ove. Fra Sletten gård vil de også hente mye av råvarene. Etterhvert planlegger de å samarbeide om å å få til et gårdsslakteri.
 Vi vil i størst mulig grad benytte oss av lokale leverandører, og vi kan hente bær og sopp fra skogen, fisk havet, og grønnsaker fra hagen, fastslår Marius.

Kokkeparet  har også fokusert på bruk av lokale entrepenører i oppbyggingen av sitt prosjekt. 

OPPTATT AV SAMARBEID
– Vi har stor tro på bruk av lokale ressurser og at små samfunn skaper store verdier, forteller Marius og Elise, som satser på samarbeid med andre reiselivsoperatører I området.
– Hvis folk er på jakt etter andre tilbud, så hjelper vi dem. Vi sender gjerne folk ut på øyene eller andre steder. Vi ønker å skape noe fint for hele Helgeland. Det er viktig å samarbeide og å gjøre hverandre gode, sier Marius Martinsen.

Fra Elise til Marius fikk sine første bookinger fra Oslo allerede lenge før oppstart.
– Det er veldig bra. Men for oss er det veldig viktig at lokalbefolkningen kommer og støtter opp, sier Marius Martinsen, som takker familie og venner for all hjelp de har fått så langt.

Fakta: Til Elise Fra Marius
Er en matdestinasjon i Utskarpen, med konseptet Fra beite til bord.
Stedet har matbar, storstue, møtelokale, låve og syv overnattingsrom med eget bad.
Foreløpig er det ingenandre ansatte enn eierne selv, Elise Bratteng Rønning (32) og Marius Martinsen, men det vil bli leid inn hjelp ved behov.