Eksotisk mat gjennom 20 år

Hossein Ali Eskandari og kona Parvaneh har fått 360 kvadratmeter å boltre seg på i den nye butikken.

Utviklingen i folks matvaner har vært enorm siden Hossein Ali Eskandari åpnet den eksotiske matvarehandelen 1001 Natt for snart 20 år siden. Men Hossein og kona Parvaneh har drevet butikken gjennom alle slags bølger.


Publisert 30.10.18


Nylig utvidet de lokalene med nesten 200 kvadratmeter i Kirkegata. Nå rommer Helgelands største butikk i sitt slag 360 kvadratmeter med matvarer fra 70 land og fire verdensdeler. I tillegg til mat får kundene kjøpt alt fra kjøkkenutstyr og fuktighetskremer til hårprodukter.

– Vi hadde vært på jakt etter nye lokaler i fire-fem år da huseieren ga beskjed om at Hifi-klubben skulle legges ned. Derfor utvidet vi butikken, og åpnet dørene til de nye lokalene 1. mars, forteller ekteparet Eskandari.

Tradisjonelt kosthold
Da Hossein Eskandari kom til Rana i 1991, hadde iraneren sitt svare strev med å få tak i noe så elementært som krydder og ris.
– Vi fikk høre om en butikk på Selfors som solgte ris. Der fikk vi tak i noe Uncle Ben´s-ris som vi klarte å svelge, smiler Eskandari, og tilføyer:
– I løpet av årene har det skjedd store forandringer i det norske samfunnet. Det er kommet mange nye ord i de norske ordbøkene, konstaterer han.

Man må jobbe hardt, men samtidig være kreativ og nøye, sier Hossein Ali Eskandari, som har tilbrakt utallige timer i butikken.

Han startet 1001 Natt i 1999, og tilbudene i butikken har variert etter etterspørsel og trender. De variererer fra år til år og fra en kundegruppe til en annen.

Må følge med
– Vi har fulgt bølgene og har benyttet oss av dem, fra vårruller til lavkarbodrikk, sushi og chiafrø. For tida har vi for eksempel en del hårprodukter som er populære hos mange kunder fra afrikanske land.

Man må følge med, ellers havner man fort i daler som det er vanskelig å komme opp fra.

Ei stund slet vi, da ble jeg nødt til å selge andelene jeg hadde i en butikk og en restaurant i Mosjøen. Jeg brukte kapitalen til å bygge opp butikken her, forteller Hossein Ali Eskandari.

Restauranter og hoteller
I dag har 1001 Natt faste leveranser til nesten alle restaurantene og hotellene i Rana og Nesna. I tillegg har butikken en rekke, faste privatkunder, de fleste av dem er norskfødte. Gjennom årene har de hatt konkurranse fra andre i samme bransje, men 1001 Natt har kjørt sitt eget løp som familiebedrift. Ekteparet har også ei datter som hjelper dem i perioder.

– For å lykkes må man jobbe hardt og være kreativ, men samtidig nøye. 1001 Natt er babyen vår. Vi har vært med på oppturer og nedturer og bekymringer. Det blir en del av deg, sier Hossein Eskandari.

1001 NATT:

  • Selger matvarer fra 70 land og fire verdensdeler
  • Lokalisert i Kirkegata i sentrum av Mo i Rana
  • Ble åpnet i 1999
  • Drives av Parvaneh og Hossein Ali Eskandari