Butikkslakteren fra Jansvik

2017-06-06
For å bli butikkslakter har Tobias Bjørnø valgt en alternativ vei inn i yrkeslivet.
[caption id="attachment_8326" align="aligncenter" width="1859"] Tobias Bjørnø trivdes godt i prøveperioden og gjorde en så god jobb, at det ikke var tvil for noen av partene om at han skulle bli lærekandidat som butikkslakter ved Bunnpris Mo.[/caption]

Butikkslakteren fra Jansvik


Tobias Bjørnø (18) trives som fisken i vannet når han står på et kjøkken. De praktiske ferdighetene får han benyttet til fulle som lærekandidat som butikkslakter.






Publisert 06.06.2017




1. juni startet han formelt sin læretid ved Bunnpris Mo på Mosenteret.

– Det har ikke vært verken lærekandidater eller lærlinger som butikkslakter på Mo før, det jeg har hørt om i hvert fall, sier Ørjan Skonseng, styremedlem og medeier i Bunnpris Mo – og han har tross alt noen år i bransjen.

– Vi gjorde en prøveperiode på 14 dager først. Da ble vi overbevist. Tobias gjorde en kjempejobb, legger han til og forteller at det viktigste for dem var å få noen som var motivert og villig til å stå på, ikke nødvendigvis en med toppkarakterer fra skolen.

Full opplæring


For Tobias Bjørnø fra Jansvik i Rødøy var det aldri tvil om hva han skulle jobbe med.

– Jeg hadde lyst til å lage mat, holde på med mat. Jeg så ikke for meg å gjøre noe annet. Derfor endte jeg opp med å gå restaurant- og matfag da jeg startet på videregående, forteller 18-åringen.

Da det ble en ledig stilling på Bunnpris Mo, kontaktet Ørjan Skonseng Ronny Sakariassen ved Opplæringskontoret Nord-Helgeland. De ønsket seg en fagperson, gjerne en lærling. Sakariassen og Opplæringskontoret gjennomførte et søk, men fant ingen aktuelle kandidater som passet. Sakariassen jobber som fagkonsulent ved Opplæringskontoret i en deltidsstilling, og er ellers å finne som kontaktlærer på restaurant- og matfag.

– Jeg skummet gjennom de jeg hadde da Ørjan kontaktet meg. Tobias er sterk praktisk. Når han kommer seg inn i et kjøkken, jobber han godt. Han stortrives på kjøkkenet. Men han var kanskje ikke like motivert i de teoretiske fagene, forteller Sakariassen.

[caption id="attachment_8325" align="aligncenter" width="2300"] F.v. disponent Hilde Johnsen, Tobias Bjørnø, Ørjan Skonseng og Opplæringskontorets Ronny Sakariassen.[/caption]

Sakariassen foreslo dermed for Bunnpris at Tobias Bjørnø kunne jobbe for dem som lærekandidat. Som lærekandidat inngår man en opplæringskontrakt med en bedrift. Det er ingen krav om å ha bestått fag på videregående skole, faktisk kan man få opplæringskontraktrett like etter ungdomsskolen. Læretiden kan variere fra ett til fire år, og man lager en plan for opplæringen etter hva kandidaten kan og ønsker å lære. Tobias Bjørnø skal være to år ved Bunnpris Mo.

– At Tobias er lærekandidat og ikke lærling, betyr at han ikke skal ha et fagbrev innen butikkslakterfaget. Han skal ha et kompetansebevis. Det er en ordning for dem som ikke kommer ut med et fullt vitnemål. Kanskje har de ikke forutsetningene for å ta alle fag. Han får full opplæring i alt en butikkslakter skal gjøre. Han får ikke fagbrev etter denne perioden, men kan ta fag senere eller jobbe noen år og gå opp som praksiskandidat og få fagbrev på den måten, forklarer Sakariassen.

– Ordningen med lærekandidater er topp. Du får en sjanse til å få en yrkestittel, selv om du ikke har alle de teoretiske fagene. Dette gir dem en sjanse til å vise at de likevel er flinke i faget sitt, sier Skonseng.

– Det er artig at vi kan gjøre slikt som dette, i og med at vi er den eneste butikken som ennå har ferskvare på Mo. Det å bidra i en slik læreprosess er veldig givende, sier Hilde Johansen, disponent ved Bunnpris Mo.

Kompleks jobb


Som butikkslakter jobber man med å bearbeide kjøttprodukter til salg i butikk. Kundebehandling er viktig, og man må ha god kunnskap om råvarer og hvordan disse tilberedes.

Siden Tobias Bjørnø nettopp startet, har han ennå ikke vært gjennom alle sesonger og i tiden fram mot sommeren er det gjerne litt lettere mat som gjelder. Han har i løpet av sin første drøye måned i ferskvaren likevel fått prøvd en god del av det som blir arbeidsoppgavene de to neste årene.

– Jeg tar imot kunder, hjelper dem med det de skal ha, litt produksjon av salat. Så blir det en del oppskjæring og filetering av fisk, sier Bjørnø, som selv er veldig glad i å jobbe med nettopp fisk.

– Når lammesesongen starter for fullt blir det nok å stå en del på saga, dele opp og produsere mat av hele slakt. Til jul kommer det til å gå mye i ribbe og kveite. Nå mot sommeren går det i litt lettere mat, sier Hilde Johansen.

– Tobias skal ganske raskt være kapabel til å gjøre de fleste arbeidsoppgaver. Mange tror kanskje at en jobb som dette er enkel, men det er en grunn til at det er en utdanning og et fagbrev. Det er en ganske kompleks jobb, det er nok et pensum på linje med sveisere, elektrikere og kokker. Det er mye regler, farlige væsker som brukes til renhold, verneutstyr, internkontrollsystemer for matsikkerhet, for å nevne noe. Jobben består av mye mer enn å skjære filet og si hei til kundene. Det er et fag de er stolte over å kunne når de er ferdig med læretiden, sier Skonseng.

Men det er ikke bare ungdommene selv som nyter godt av tiden som lærekandidat eller lærling.

– Det vi ser hos mange bedrifter som tar imot lærlinger, er at det blir en ny glød også i de andre ansatte. Det at du må lære opp andre i faget ditt, gjør gjerne noe med deg selv også, sier Ronny Sakariassen.

– Og blir det en ledig stilling i enden, har bedriften en ansatt som er ferdig opplært og formet etter deres bedrifts behov.

 

OPPLÆRINGSKONTORET NORD-HELGELAND



  • Opplæringskontorene er et samarbeid mellom bedrifter og virksomheter om inntak og opplæring av lærlinger.

  • Opplæringskontoret Nord-Helgeland er et flerfaglig kontor opprettet i 1997. Kontoret er lokalisert i Polarsirkelen videregående skole, avd. Kongsvegen, noe som bidrar til et nært og godt samarbeid med de videregående skolene.

  • I dag har de over 300 lærlinger i sin database.


LÆREKANDIDAT



  • En lærekandidat har mål om å ta et kompetansebevis, som er mindre omfattende enn fag- eller svennebrev.

  • Lærekandidat kan være et alternativ for personer som vet det kan bli vanskelig å fullføre et fag- eller svennebrev.

  • Som lærekandidat inngår du en opplæringskontrakt med en lærebedrift. Det er ikek krav om at du må ha bestått fag på videregående skole. Læretiden varierer fra ett til fire år, og opplæringsplanen lages etter hva du kan fra før og hva du ønsker å lære.


BUTIKKSLAKTER



  • En butikkslakter bearbeider og selger kjøttprodukter. Tilskjæring og finstykking av kjørråvarer til salg i butikk og ferdigstilling av ferdige produkter til cateringvirksomhet.

  • Butikkslaktere jobber gjerne i supermarkedenes kjøtt- og ferskvareavdelinger, eller i spesialforretninger. Kundebehandling er en sentral del av jobben, og man må ha gode kunnskaper om råvarene og hvordan disse tilberedes.

  • I det daglige arbeidet jobber butikkslakteren både med håndverktøy og mer avanserte maskiner. Det er viktig å holde god orden og hygiene i ferskvaredisken, og kjenne til lover og forskrifter som gjelder for faget.

facebook

Siste nytt